Drenthe: "Spoor Stadskanaal – Emmen is onrealistisch"

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) van de provincie Drenthe zegt groot voorstander te zijn van een spoorlijn Stadskanaal – Emmen. Toch denkt hij dat de lijn er niet zal komen. Volgens hem zijn de plannen onrealistisch, omdat steun vanuit de Rijksoverheid ontbreekt.

Dat zegt de gedeputeerde in een interview met Dagblad van het Noorden. “In mijn dromen ligt die lijn er al lang, maar het is niet realistisch’’, zegt Brink. “Aanleg kost zeker 400 miljoen euro. Jaarlijks heeft de provincie zo’n 10 miljoen euro te besteden aan infrastructuur. Simpel gesteld zou je dat bedrag in 40 jaar voor elkaar hebben. Tel daarbij op jaarlijks 4 miljoen euro voor onderhoud en exploitatie. Zelfs de succesvolle lijn Emmen-Zwolle kost de provincie immers jaarlijks al 3 miljoen euro. Het Rijk is zeer stellig in het niet willen meebetalen aan de aanleg. Dan rest er maar een conclusie: het kan niet.’

ChristenUnie

De gedeputeerde reageert daarmee op een manifest van de ChristenUnie. Die is groot voorstander van een treinverbinding tussen Groningen en Twente via Emmen. Volgens het Dagblad van het Noorden riep CU-gedeputeerde Tjisse Stelpstra (Drenthe, Ruimtelijke ordening & Milieu) zijn partijgenoten zaterdag op om Brink naar de borst te springen, om hem enthousiaster te krijgen voor de lijn. Maar volgens Brink is dat helemaal niet nodig. "Ik ben de enige die de spoorlijn heeft aangekaart aan de noordelijke spoortafel, waarin ook de gedeputeerden voor infrastructuur van Groningen en Overijssel zitting hebben. Die heb ik toen niet gehoord." Brink benadrukt dat ondanks zijn pogingen het ministerie niets ziet in de zogenoemde Nedersaksenlijn. "Het antwoord was duidelijk: de kans op geld van het Rijk is nul."

Foto: HdeKroon (Wikipedia)
Het stationsgebouw van de S.T.A.R. in Stadskanaal
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger.nl