Bijna treinbotsing op station Castricum

Bij een bijna-botsing op station Casticum is een intercitytrein gisteren op 15 meter van een andere trein tot stilstand gekomen. De machinist van de intercity miste een rood sein en reed daarom het spoor op waar de andere trein vanwege een defect nog stond te wachten. Daarop greep de het ATB-beveiligingssysteem in waarmee een botsing werd voorkomen.

Het incident gebeurde vrijdagavond rond 18.30 uur. De rijdende intercity was onderweg van Maastricht naar Alkmaar. Deze zou een stop moeten maken op Castricum. Echter bleek het spoor nog bezet door de andere trein. nadat de trein een snelremming gemaakt heeft, konden de passagiers na enige tijd worden geëvacueerd. De trein reed voordat de snelremming uitgevoerd werd niet op volle snelheid. Na de automatische remming stopte de intercity halverwege het perron.

Een NS-woordvoerder laat weten dat niet bekend is waarom de machinist het rode sein gemist heeft. "De machinist had een rood sein waar hij normaal een groen sein zou hebben. Maar de andere trein stond nu nog op dat spoor. Daarom moest de aankomende trein wachten". De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is een onderzoek gestart.

Archieffoto: TahR78
Archieffoto: TahR78