Maandag grote hinder in OV verwacht vanwege korte staking

Aanstaande maandag is er mogelijk grote hinder in het openbaar vervoer. Vanwege een landelijke staking zullen er van 6:00 uur tot 7:06 geen treinen, metro's, bussen, en trams rijden. Personeelsleden zullen in de grote steden het werk neerleggen, en ook zullen veel reizigers die ochtend ernstige hinder ondervinden op het spoor.

De stakingsactie duurt formeel van 6:00 uur tot 7:06 wat precies 66 minuten duurt. Hiermee wordt er verwezen naar de pensioensleeftijd van 66 jaar die volgens de vakbonden ook aangehouden moet worden. De actie wordt gesteund door de vakbonden FNV, CNV en VVMC. Ook laten sommige personeelleden hun protest publiekelijk zien door het dragen van een button met daarop het getal 66.

De actie vindt in de volgende steden plaats: Den Helder, Hoorn, Alkmaar, Enkhuizen, Utrecht, Zwolle, Den Haag, Hengelo, Enschede, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Heerlen. De bonden verwachten dat het aantal plaatsen nog verder uitgebreid zal worden. Na de staking zal het nog enige tijd gaan duren voordat het openbaar vervoer volledig op gang is gekomen. De NS houdt rekening dat de korte staking de hele dag voor hinder kan zorgen.

De NS heeft donderdag laten weten nog niet te kunnen inschatten hoe groot de consequenties van de acties maandag zijn. "We weten niet hoeveel medewerkers gehoor geven aan de oproep. Maar de kans is groot dat de actie maandagochtend, hoe kort ook, flinke consequenties gaat hebben voor het treinverkeer in het hele land", stelt de NS-woordvoerder.

Reizigersvereniging Rover heeft geen goed woord over voor de werkonderbreking. "De staking is disproportioneel", stelt Rover-directeur Freek Bos, "Ov-bedrijven hebben niets te zeggen over de pensioenleeftijd maar het is de ov-reiziger die nu de dupe wordt van deze staking."

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers