ChristenUnie wil helderheid over doortrekken spoorlijn Veendam - Stadskanaal

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie wil snel helderheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven over het doortrekken van de Arriva-spoorlijn van Veendam naar Stadskanaal. Deze plannen liggen er al vele jaren, maar er blijft nog veel onduidelijkheid over.

Vorige maand stelde het Groningse Kamerlid Stieneke van der Graaf al Kamervragen over de spoorlijn, toen het ministerie zijn eigen deadline om in december 2018 duidelijkheid te geven niet had gehaald. Afgelopen vrijdag kreeg ze een antwoord van het kabinet, echter gaf ze aan dat ze er niet veel wijzer van werd.

"Ik had meer verwacht van de beantwoording. De treinverbinding kan de bereikbaarheid van Zuidoost-Groningen een enorme boost geven. Het is tijd dat de seinen op groen gaan. Was het vorig jaar nog 'december 2018', nu is het 'zo snel mogelijk. Daar reken ik dan ook op en ik dring bij de staatssecretaris aan op duidelijkheid", stelt Van der Graaf.

Eind januari gaf Gedeputeerde Fleur Gräper aan dat de komst van de spoorlijn dichterbij is, echter moeten er nog wel diverse regelingen met de museumsspoorlijn S.T.A.R., die van de spoorlijn gebruik maken, worden vastgelegd. Dit betreft onder meer de beheer- en onderhoudskosten over de rails die gedeeld zal worden met beide partijen.

Van Veldhoven laat weten dat ProRail "op korte termijn globaal inzicht gaat geven in de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging'"

Eerder sprak de provincie Groningen de ambitie uit om in 2019/2020 de nieuwe treindienst te gebruiksklaar te hebben. Inmiddels is het duidelijk dat deze planning niet gehaald zal worden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb