NS voldoet aan streefcijfer topvrouwen

Slechts 13 van ruim 200 grote ondernemingen voldoen aan het streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen in topposities. De Nederlandse Spoorwegen zijn één van die twaalf bedrijven.

Dat maakte Minister Van Engelshoven van Emancipatie vrijdag bekend op Internationale Vrouwendag. In de wet staat het streefcijfer in 2020 behaald moet zijn. Het lijkt er op dat veel bedrijven dit niet gaan halen.

Nederlandse Spoorwegen

De Nederlandse Spoorwegen scoort als één van de weinigen wel goed. In de top-directie – de Raad van Bestuur – heeft NS twee vrouwen (en 3 mannen). Het gaat om Marjan van Rintel, directeur Operatie en Susi Zijderveld, directeur risicobeheersing. Zijderveld heeft laten weten (vroegtijdig) te vertrekken per 1 mei, dus of NS ook volgend jaar aan het streefcijfer voldoet is onduidelijk. In de Raad van Commissarissen heeft NS ook voldoende vrouwen (Marieke van Lier Lels en Janet Struijt).

ProRail

ProRail voldoet nog niet aan het streven. In de Raad van Bestuur heeft de spoorbeheerder alleen mannen (Pier Eringa, John Voppen en Hans van Leeuwen). In de laag onder de Raad van Bestuur zitten wel een aantal topvrouwen. ProRail haalt het streefcijfer wel als het om de Raad van Commissarissen gaat. Daarin zitten twee vrouwen (en vier mannen).

Andere bedrijven

Andere ov-bedrijven, zoals Arriva en Transdev (Connexxion), komen niet op de lijst van de minister naar voren. Behalve NS scoort ook onder andere de ANWB, PostNL en Unilever in het lijstje dat voldoet aan het streefcijfer. Dat geldt ook voor nutsbedrijf Alliander, waar de Raad van Bestuur wordt voorgezeten door Ingrid Thijssen. Thijssen was eerder directeur van NS Reizigers.

Foto: NS
Foto: NS

Bron: Treinreiziger