ProRail: Dreigend tekort aan 10.000 fietsplekken in Zuid-Holland

Er dreigt een tekort aan 10.000 fietsenparkeerplekken in Zuid-Holland, waarschuwt ProRail. Op vijftien station waaronder Bodegraven, Gouda Goverwelle, Hillegom, De Vink, Voorhout, Leiden Centraal en Nieuwerkerk aan den IJssel moet zo snel mogelijk een oplossing komen om het tekort aan te pakken.

Volgens Zuid-Hollands provinciebestuurder Floor Vermeulen (VVD) heeft de fiets samen met het openbaar vervoerder een stijgende lijn gecrëeerd waardoor er actie noodzakelijk is. "Het is daarom belangrijk dat de fietsenstallingen bij stations meegroeien."

Vooral bij Leiden Centraal is de situatie complex te noemen. Daar zal een extra onderzoek nodig zijn die naar verwachting in september van dit jaar als uitgewerkt plan aan het kabinet zal worden gepresenteerd.

Zuid-Holland heeft voor alle vijftien stations inmiddels plannen ingediend. Voor elf stations is door het kabinet geld toegezegd. Alle provincies die te kampen hebben met een (dreigend) tekort aan fietsenplekken konden de afgelopen tijd plannen indienen om de stallingen uit te breiden. Met de uitbreiding is er door de regering 74 miljoen euro toegekend. Gemeenten en provincies leggen nog eens 245 miljoen euro bij.

Een oplossing die op korte tijd kan worden doorgevoerd is het ruimen van weesfietsen. Zo vraagt de provincie Zuid-Holland aan gemeenten om lang gestalde fietsen te verwijderen. De provincie biedt gemeenten ook aan om plannen voor handhaving en verwijdering van weesfietsen op te zetten.

Archieffoto: ProRail
Een foto van een nieuwe fietsenstalling op Amsterdam-Zuid die in 2018 geopend is.
Archieffoto: ProRail