Gemeente Tilburg pleit voor terugkeer nachttrein

De gemeente Tilburg wil dat Brabant weer aan aansluiting krijgt op het nachtnet van de Nederlandse Spoorwegen. Een oproep daartoe kreeg maandagavond unanieme steun in de gemeenteraad.

Sinds 2015 rijden er geen nachttreinen meer in Brabant omdat de gemeenten en de provincie niet meer wilden opdraaien voor de kosten. "We konden alleen nog treinen na twee uur laten rijden als de provincie Brabant en de gemeenten mee zouden betalen”, zei de NS in 2015. Het zou gaan om zeven ton welke bekostigd moest worden met de ene helft door de Provincie Brabant en de andere helft door de gemeente.

Ook een proef met nachtbussen werd voortijdig gestaakt omdat te weinig reizigers gebruik maakten van Late Nachtnet Bus. Hierdoor konden de nachtbussen niet zonder subsidie van overheden blijven rijden, waarna de pilot in 2017 gestopt werd.

Volgens de Tilburgse gemeenteraad moet Tilburg ook in de nacht bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en draagt een aansluiting op het nachtnet bij aan een goed vestigingsklimaat.

De gemeente hoopt ook steun van andere Brabantse steden te krijgen, die onderzoek willen doen naar een aansluiting op het nachtnet.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb