Roger van Boxtel benoemd tot bestuurslid van Europese CER

NS-topman Roger van Boxtel is donderdag toegetreden tot bestuurslid van de CER. De CER  vertegenwoordigt in Brussel de Europese spoorbedrijven, en is daarmee een belangrijk aanspreekpunt voor onder meer de Europese Commissie. De benoeming van Van Boxtel geldt voor een periode van 2 jaar.

De CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) is een verbond van Europese spoorwegmaatschappijen. Zo vertegenwoordigt de CER de belangen van al haar leden bij de totstandkoming van Europese wet- en regelgeving.

Roger van Boxtel: "Het is belangrijk dat Nederland op het hoogste niveau in Europa invloed neemt op de ontwikkelingen op het spoor. We staan voor grote uitdagingen. De CO2-uitstoot moet naar beneden en de trein is de meest duurzame vorm van vervoer. Vorig jaar steeg het aantal kaartjes dat in Nederland verkocht is voor internationale treinreizen met maar liefst 10%." Ook heeft hij de ambitie dat het spoor een goede duurzame vervanging is voor vluchten over korte afstanden. "Om die kans te verzilveren willen we betere Europese verbindingen aanbieden, sneller, met minder overstappen en meer boekingsgemak. Daarvoor is het essentieel dat we meer gaan samenwerken ook met de goederenvervoerders en infrabeheerders. Ik begrijp dat het allemaal niet over één nacht ijs geregeld is, maar ik ga me hier persoonlijk hard voor maken".

De CER is de overkoepelende Europese organisatie voor spoorwegmaatschappijen in Brussel en werd in 1988 opgericht. De NS is al vanaf begin af aan lid. Momenteel bestaat de organisatie uit 70 leden uit de Europese Unie. Maar ook uit Noorwegen, Zwitserland en EU-kandidaten zitten in de CER, waaronder Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. De huidige voorzitter van de CER is Crister Fritzson, die ook de rol als topman bekleedt van het Zweedse spoorbedrijf SJ. Naast Roger van Boxtel bestaat het bestuur van de CER verder uit onder andere Richard Lutz, topman van Deutsche Bahn en Guillaume Pepy, topman van de Franse vervoerder SNCF.

Ook Sophie Dutordoir, president-directeur van het Belgische NMBS is tegelijkertijd als bestuurslid opgenomen.

Foto: NS
Foto: NS