NMBS maakte in 2018 reizigersgroei van 3,7%

De Belgische spoorwegen NMBS hebben in 2018 net als in 2017 weer meer reizigers vervoerd. Het gaat om een groei van 3,7 procent. Dat is vergelijkbaar met de groei van een jaar daarvoor (3,6 procent). In totaal maakten Belgen een recordaantal binnenlandse reizen: 243,9 miljoen in 2018.

De trein wordt ook steeds populairder voor vrijetijdsverplaatsingen. “Dit is het resultaat van een commerciële strategie van NMBS die erop gericht is ook tijdens de daluren meer reizigers aan te trekken” zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij wijst op de voordelige dagkaart van 5 euro tijdens de autoloze zondag in september en op bijvoorbeeld het Go Unlimited ticket voor jongeren. Met die kaart kunnen jongeren in de zomer één week of één maand kris, kras voordelig met de trein door België.

Dienstregeling daluren uitgebreid

Volgens de NMBS is de groei percentueel in de daluren ook groter dan gemiddeld. Om reizigers in de daluren beter te bedienen is de dienstregeling in het weekend ook aangepast. “In het verleden reden we zaterdags en zondags dezelfde dienstregeling. Nu rijden we zaterdags extra treinen naar stadscentra extra treinen, zodat mensen kunnen shoppen. Op zondagavond zijn er juist extra treinen naar studentensteden” aldus Temmerman.

Geen dal-treinkaartjes

Alhoewel de NMBS nadrukkelijk wil inzetten op groei tijdens de daluren, zijn er geen speciale dal-treinkaartjes. Ook verkopen de Belgische spoorwegen geen actietickets via derden. Er zijn wel derden partijen die tickets verkopen, bijvoorbeeld de bank KBC. Die rekenen echter dezelfde prijs als de NMBS doet. Ook heeft de NMBS normaal gesproken geen dagkaarten.

Grenstrajecten

Niet alleen in de daluren weet de NMBS bovengemiddeld te groeien. Ook op grenstrajecten, zoals de treindienst Antwerpen – Roosendaal en Maastricht – Luik, is het aantal treinreizigers bovengemiddeld gegroeid. Specifieke cijfers voor de treinen van en naar Nederland heeft de woordvoerder niet paraat. Internationale tickets voor bijvoorbeeld de Benelux, Thalys en Eurostar zijn niet in de cijfers verwerkt.

Meer reizigers in de spits

Percentueel gezien mag de groei tijdens de daluren dan hoger zijn dan gemiddeld, in absolute cijfers blijft de groei in de spits het hoogst. Het

aantal reizigers dat met een abonnement reist, steeg in 2018 met 3%. In 2017 bedroeg die groei nog 2%. Het aantal reizigers met een schooltreinkaart groeide in 2018 met 2,5%, ten opzichte van 1,4% in 2017.

Foto: Treinenweb
Een 'Klassieke' trein van de NMBS in Maastricht
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger