Keolis Duitsland haalt Flirts onmiddellijk uit dienst vanwege onderzoek

Dinsdagavond heeft Keolis Deutschland met onmiddellijke ingang alle treinstellen van het type Flirt3 uit dienst genomen. Vanwege een veiligheidsincident zijn alle treinstellen voor onderzoek naar de werkplaats in Münster en Hamm-Heessen gebracht. Door het incident rijden er geen treinen tussen Hengelo en Bad Bentheim.

"Achtergrond is schade aan een kabelverbinding van een batterijnetwerk, waarbij risico op smoor- en brandschade zou kunnen ontstaan", zegt Christian Bischoff, Hoofd Vlootmanagement van Keolis. Betroffen zijn de in totaal vijf nieuwe treinstellen van het Hellweg netwerk evenals de acht Flirt treinstellen van het Teutoburger-Wald netwerk. De ingezette treinstellen worden in Rheine en Münster uit de dienst genomen. In aansluiting daarop worden deze naar de werkplaatsen in Münster en Hamm-Heessen gebracht.

Tot 3 februari

Het uit de dienst nemen van de treinstellen leidt er vanavond reeds toe dat treinen in kleinere samenstellingen rijden of in bepaalde gevallen uitvallen. In totaal moeten 11 van de 13 treinstellen de werkplaats worden toegevoerd. Samen met de treinfabrikant Stadler, welke onmiddelijk personeel voor een veiligheidsonderzoek beschikbaar heeft gesteld, worden alle onderzoeken en daar mogelijk uit ontstane reparaties, naar verwachting zondag 3 februari afgerond. Zijn de treinstellen onderzocht en in orde bevonden, dan worden deze successievelijk weer in de treindienst ingezet.

Treinuitval

Keolis zegt in een persbericht het ten zeerste te betreuren dat er vanaf vanavond capaciteitsafwijkingen en treinuitval optreed op de lijnen RB 50, RB 61 en RB 65/66. Volgens de NS Reisinformatie rijden er geen treinen tussen Hengelo en Bad Bentheim als gevolg van een defecte bovenleiding. Waarschijnlijk is die informatie niet terecht, want volgens de actuele vertrektijden rijden de internationale treinen Amsterdam – Hannover – Berlijn wel. Keolis zet tussen Hengelo en Bad Bentheim bussen in.

Onbetrouwbaar

De treindienst Hengelo – Bad Bentheim – Osnabrück – Bielefeld is zeer onbetrouwbaar. Deze treindienst, ook wel aangeduid met RB 61, heeft de afgelopen 12 maanden een gemiddelde uitval van maar liefst 17,6%. Zo viel in december 24% van de ritten uit. In november staat de teller op 17% (exclusief vandaag).

Foto: Pronkie002
Foto: Pronkie002

Bron: Treinreiziger.nl