Speciale kleurrijke containertrein promoot klimaatneutraal goederenvervoer

Om aandacht te vragen voor klimaatneutrale goederentransporten zal een bijzondere trein de komende periode naar diverse Europese steden reizen. Noah's Train, welke vernoemd is naar het bijbelse verhaal van Noach die met zijn familie en alle dieren een zondvloed overleefde, is een containertrein waarvan de containers op kleurrijke wijze beschilderd zijn met afbeeldingen van dieren.

De trein in een initaitief van Rail Freight Forward, een Europese coalitie van spoorvervoerders en -bedrijven. Noah's Train is met zijn treintour gestart in het Poolse Katowice, waar ook in december vorig jaar de klimaatconferentie plaatsvond. Momenteel heeft de trein al Wenen en Berlijn aangedaan en volgt deze nu zijn koers naar Parijs, daar zal de trein naar verwachting op 5 februari aankomen. Bij elk tussenstation zal de trein verder worden voorzien van nieuwe beschilderingen. Het eindstation zal Brussel zijn.

Meer goederentransporten

Volgens Rail Freight Forward zijn transporten over het spoor de snelste en meest directe manier om CO2-uitstoot en luchtvervuiling tegen te gaan. Hun streven is om het aandeel van de goederentransporten over het spoor te verhogen van 18 procent tot 30 procent. Tijdens de klimaatconferentie in Katowice heeft de belangenvereniging toegezegd om de komende tien jaar tot290 miljoen ton CO2-uitstoot door vervoer te besparen.

Foto: Rail Freight Forward
Foto: Rail Freight Forward