NS houdt aanstaande vrijdag nachtelijke testrit voor snelle verbinding naar Groningen

De NS voert in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 februari een proef uit met een snellere Intercity tussen Groningen, Zwolle en Den Haag. De testtrein slaat onderweg de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over en rijdt met een hogere snelheid van 160 km per uur over de Hanzelijn.

De speciaal hiervoor ingezette TRAXX-trein met getrokken rijtuigen zal naast het overslaan van diverse stations ook sneller op de Hanzelijn rijden dan tot nu toe kan. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van het ETCS-beveiligingssysteem naast het normaal gebruikte ATB-veiligheidssysteem. Met deze aanpassingen is de testtrein een kwartier korter onderweg. Op Den Haag Centraal keert de trein en rijdt deze op hoge snelheid weer terug naar Groningen.

Met de testtrein wil NS onderzoeken wat er nodig is voor een versnelling op het gebied van onder meer treintechniek, infrastructuur en dienstregeling. Of er in de toekomst een snellere Intercity in de dienstregeling wordt opgenomen, hangt volgens de NS af van de resultaten van de test.

Afgelopen week heeft de NS een wedstrijd op Facebook gehouden waarbij een aantal gelukkige winnaars zijn uitgekozen die met deze trein mee mogen rijden.

Foto: NS
Een TRAXX-locomotief met getrokken ICR-rijtuigen (Foto: NS)