Aantal vrachttransporten van China naar Europa gestegen

Het aantal vrachttransporten via het spoor van China naar Europa is flink gestegen. Afgelopen jaar werden er maar liefst 6363 ritten gemaakt, meldt de People's Daily.

De goederentransporten over het spoor vanuit China kwamen in 2011 langzaam op gang. Inmiddels rijden er al vanuit 59 Chinese steden vrachttreinen naar 49 steden in heel Europa in vijftien landen. Een van die routes loopt van de Centraal-Chinese stad Chendu naar de containeroverslag bij Tilburg. Over een afstand van ongeveer 8.000 kilometer worden de landen Kazachstan, Rusland,  Polen en Duitsland doorkruist. Een gemiddelde reis voor de goederen duurt ongeveer twee weken, waarbij er met regelmaat van locomotief zal worden verwisseld. Ook vanwege de afwijkende spoorbreedtes op het spoor is er oponthoud aan de grenzen van China - Kazachstan en Rusland - Polen. Ook de drukte op het West-Europese spoor zorgt ervoor dat goederentreinen geregeld even stil moeten staan voor het laten passeren van andere treinen.

Ondanks al dit oponthoud blijft een transport van goederen over het spoor toch drie keer sneller dan het transport via de boot, die vanaf de Chinese westkust naar de havens van West-Europa vaart.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers