479 Nederlandse 18-jarigen binnenkort gratis op InterRail-reis door Europa

De Europese Commissie heeft in het kader van het DiscoverEU-programma 479 jongeren uit Nederland geselecteerd die dertig dagen gratis mogen reizen door Europa met een InterRail ticket. Maar liefst 1.181 Nederlandse 18-jarigen hebben hiervoor een aanvraag ingediend. Dat maakt de Europese Commissie maandag bekend.

Vorig jaar waren er na de eerste ronde vanuit Nederland circa 10.000 aanvragen binnengekomen waarvan er ongeveer 500 jongeren op reis mochten gaan. Hiermee lijkt de animo in Nedelrand behoorlijk afgenomen. Wel maakte de EC bekend dat de slagingskans dit jaar in Nederland groter was met maar liefst 40%. Voor heel Europa lag dit op 18%.

In totaal deden er 80.000 jongeren mee. Vorig jaar lag dit aantal op 100.000. In totaal mogen er 14.536 daarvan dertig dagen op pad tussen half april en eind oktober.

Dit jaar heeft de EU 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het programma. Tot 2027 moet er tot 700 miljoen euro in geinvesteerd worden, wat goed is voor nog eens 1,5 miljoen vrije reizen.

Deelname

De deelnemers die meededen aan het DiscoverEU-programma moesten vragen beantwoorden over onder meer de Europese verkiezingen . “We hebben tot nu toe ongeveer 30.000 jonge mensen de kans gegeven Europa’s culturen en tradities te verkennen en banden op te bouwen met andere reizigers en de plekken die ze bezoeken’’, aldus Tibor Navracsics, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Vanaf aankomende zomer kunnen geinteresseerden van 18 jaar weer meedoen aan de actie voor 2020.

Foto: SBB
Foto: SBB