Consumentenbond: "Treinreizen in Europa vaak goedkoper dan vliegtuig"

Een treinreis naar een stad in Europa is vaak nog voordeliger dan met het vliegtuig. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Uit het onderzoek is gebleken dat de reistijd met de trein vaak wel langer is.

De bond heeft de prijzen van vijf stedentrips binnen Europa in het hoogseizoen en het laagseizoen onder de loep gehouden. Bij de vergelijking werd er gekeken naar retourtjes voor twee personen naar Berlijn, Londen en Parijs en voor twee volwassenen en twee kinderen naar Praag en Kopenhagen. Acht reizen bleken hierbij goedkoper dan het vliegtuig te zijn.

De voordeligste keuze was de treintrip naar Praag. Het voordeel is dat kinderen onder de 17 jaar gratis kunnen reizen. Dit geldt niet voor alle bestemmingen, en in enkele gevallen is er zelfs sprake van een andere leeftijdsgrens waarbij er korting wordt gegeven.

Ook Kopenhagen is per trein een stuk goedkoper dan een vliegreis. Maar wie naar Londen wilt reizen, en de tijdsduur niet uitmaakt is het vliegtuig weer goedkoper, maar kom je niet in het centrum aan, en moet je nog op je bagage wachten.

De bond heeft ook gekeken naar het gebruik van langeafstandsbussen, zoals Eurolines en Flixbus, maar ondanks de lage tarieven was het volgens het artikel geen aantrekkelijke optie.

Foto: Lars Steffens
Foto: Lars Steffens