Netflix gebruikt beelden van treinramp Buizingen in horrorfilm

In de Netflix-film Death Note zijn beelden gebruikt van de treinramp in het Vlaams-Brabantse Buizingen in februari 2010. Een fictieve nieuwsuitzending in de film laat de dramatische luchtbeelden zien van de treinbotsing waarbij er toen ruim 160 slachtoffers en negentien doden vielen.

‘Vijf kartelleden hebben zich voor een naderende trein geworpen’, vertelt de beschrijving in de film. Inwerkelijkheid waren er in het echt een stoptrein en een intercity op elkaar gebotst.

Vervoersmaatschappij NMBS heeft fel gereageerd over de montage. "We waren niet op de hoogte. We betreuren dan ook dat die beelden zijn gebruikt én dat ze uit de context zijn gerukt. Dat getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken momenteel of we stappen gaan ondernemen", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Ook een overlevende van het ongeluk geeft een fel oordeel tegenover Belgische De Standaard. "Wansmakelijk en ontoelaatbaar", reageert ze. "Je zult maar nietsvermoedend een avondje film zitten kijken en dan opnieuw geconfronteerd worden met het ongeval."

Netflix heeft nog geen reactie gegeven over de gebruikte beelden. Ook is onduidelijk of de beelden zijn aangekocht of ongevraagd zijn gebruikt.

Foto: Cedric (Twitter)
Foto: Cedric (Twitter)