NS: 60.000 wegwerpbekers bespaard in 3 maanden

Warme drankjes op het station worden niet altijd meer in kartonnen wegwerpbekertjes geschonken. Sinds oktober lieten reizigers 60.000 keer koffie, thee of chocolademelk schenken in een zelf meegebrachte beker.

Dat aantal lijkt heel veel, maar het is amper een procent van alle warme dranken die op het station worden verkocht. Reizigers drinken jaarlijks meer dan 30 miljoen warme dranken op een station. NS is blij met de eerste resultaten, maar wil uiteindelijk het liefst alle wegwerpbekers besparen. “Laten we die 60.000 veranderen in 30 miljoen”, reageert Carola Wijdoogen, directeur duurzaam ondernemen bij NS. Dat is vooral een droom, want een concreet plan om de wegwerpbeker op het station uit te roeien is er niet. “Of we het ooit echt gaan halen: ik hoop het, maar ik weet het niet”, erkent NS-woordvoerder Anne van der Wel.

Bekendheid helpt

Toch ziet NS wel kansen om in 2019 het aandeel zelf meegebrachte bekers te verhogen. “De Kiosk geeft al langer 25 cent korting als reizigers hun eigen beker meenemen. Sinds oktober doen er veel meer formules mee en is er meer aandacht voor. We zien dat dit helpt. Daardoor is het aantal zelf meegebrachte bekers bij bijvoorbeeld Kiosk verdubbeld”, legt Van der Wel uit. Het spoorbedrijf wil daarom ook het komende jaar aandacht blijven geven aan deze optie.

Afvalslinger

De NS wil het aantal wegwerpbekers verminderen, omdat het voor veel afval zorgt. Van de 30 miljoen bekertjes kan een ‘afvalslinger’ worden gemaakt die even lang is als de afstand van Utrecht tot voorbij Moskou, aldus de NS. Zij willen de hoeveelheid afval op stations en in treinen wil verminderen. “Het is niet heel veel moeite om je eigen beker mee te nemen, maar je moet er wel even aan denken”, zegt Van der Wel. Ook zien ze dat vooral vaste klanten van bijvoorbeeld de Kiosk overstappen op de zelf meegebrachte mok.

Foto: NS
Foto: NS

Bron: Treinreiziger.nl