Stadler levert nog eens acht extra treinen aan Hongaarse MÁV-START

De Hongaarse spoorwegmaatschappij MÁV-START en treinbouwer Stadler hebben het contract getekend voor de levering van nog eens acht elektrische, zesdelige KISS-dubbeldekstreinen.

In augustus van dit jaar ging de regering van Hongarije al akkoord met een extra aantal van acht treinstellen, en daar komen nu nog eens acht bij. Dit kan volgens het eerder getekende contract de komende jaren zelfs oplopen tot een maximum aantal van veertig stuks.

Naar verwachting zullen de nieuwe treinen in 2021 in dienst worden gesteld. Met deze bestelling verhoogt MÁV-START haar KISS-vloot naar 19 treinen. Zodra deze treinstellen in dienst worden gesteld zal het spoorse toonbeeld van Hongarije een ander aanblik krijgen omdat dit de eerste dubbeldekstreinen in het land zijn. De nieuwe treinen rijden op de drukste lijnen Budapest-Vác-Szob en Budapest-Cegléd-Szolnok.

Overeenkomst

In 2017 sloten MÁV-Start en Stadler een raamovereenkomst voor maximaal 40 treinen, die binnen acht jaar geleverd zullen worden. Met het contract van vandaag en de eerste oproep vanaf 2017 voor treinstellen, heeft MÁV al 19 van de 40 beschikbaar gesteld. De investering zal worden gefinancierd door het Integrated Operationeel Programma (ITOP) van de Europese Unie.

Treinstellen

De 155,88 meter lange, 2,8 meter brede en 4,6 meter hoge dubbeldekstreinen bestaan ​​elk uit zes wagons en kunnen tegelijkertijd 600 passagiers vervoeren. De treinen hebben elk vier toiletten, waarvan één voor passagiers met beperkte mobiliteit. Er zijn vier rolstoelplaatsen in de multifunctionele ruimtes waar ook twaalf fietsen of vijf kinderwagens kunnen worden geplaatst. De nieuwe treinen voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidsnormen. Ze zijn uitgerust met de beveiligingssystemen EVM en ERTMS level 2. Hierdoor kunnen de treinen in Hongarije tot 160 km / uur over het spoor rijden. Het comfort van de passagiers wordt verzekerd door een stille aandrijvingsmotor, een modern passagiersinformatiesysteem, geavanceerde airconditioning en gratis Wi-Fi.

Foto: Stadler
Foto: Stadler