Luxemburg maakt OV vanaf zomer 2019 gratis

Vanaf aankomende zomer kunnen mensen in Luxemburg gratis met het hele openbaar vervoer reizen. Dit geldt voor zowel de bus, tram en de trein. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel, die onlangs herkozen werd voor een tweede termijn, is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu.

Het land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken.

De stad Luxemburg gaat al jaren gebukt onder een verkeerschaos, zoals files en opstoppingen. Er wonen 110.000 mensen, maar dagelijks komen er 400.000 mensen naartoe om te komen werken.  Uit een onderzoek van The Guardian is gebleken dat automobilisten in 2016 er gemiddeld 33 uur in de file stonden.

OV in Luxemburg

Het openbaar vervoer in Luxemburg is al erg aantrekkelijk. Voor een reis van twee uur moet twee euro worden betaald. Binnen die tijdsperiode is het bijna mogelijk om elke uithoek van het kleine land te bereiken. Al eerder dit jaar werd er een besluit vastgesteld waarin stond dat kinderen en jongeren onder de 20 niet meer hoefden te betalen voor het openbaar vervoer. Als het OV er straks helemaal gratis is, is Luxemburg het eerste land ter wereld waar OV-reizen gratis is.

Het gratis maken van het openbaar vervoer in Luxemburg heeft nog wel enkele problemen. Zo weet de regering nog niet wat ze met het verschil tussen de eerste- en tweede klas moeten gaan doen.

Foto: Willem90
Foto: Willem90