Volgend jaar extra treinen tussen Utrecht - Alphen aan den Rijn

Mogelijk zal volgend jaar de trein tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht vier keer per uur rijden tijdens de spits. Hiermee moet de capaciteit worden uitgebreid die momenteel al een wens is van de Provincie Zuid-Holland.

Momenteel rijdt er al een spits-Sprinter tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, waarmee er tussen deze twee stations een kwartiersdienst is. Deze frequentie over het hele traject is opgenomen is het "Meerjarenprogramma Infrastructuur" en zal vanaf volgend jaar doorgetrokken worden tot Utrecht Centraal. Zo is er dan in de piekuren een Sprinter-dienst tussen Utrecht en Alphen aan den Rijn. 

"Wij roepen al geruime tijd dat we iets moeten met die spoorlijn. Een halfuurdienst op dit traject is veel te weinig. We kunnen de reiziger niet in de kou laten staan. Dat vindt de minister nu ook", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen. "Het is goed nieuws voor reizigers uit Alphen, Bodegraven en Woerden. Zeker nu er grote werkzaamheden aan de wegen rond Utrecht op stapel staan, is een goed alternatief belangrijk."

Veengronden

Aanvankelijk zou er volgens ProRail extra werkzaamheden aan het traject moeten plaatsvinden om extra treinen mogelijk te maken. De slappe veenbodem tussen Woerden en Alphen aan den Rijn zorgt er voor dat er geen zware treinen op het traject kunnen rijden.

Daarom is er volgens ProRail woordvoerder Coen van Kranenburg gekozen voor de inzet van extra sprinters. "Die zijn lichter en gaan minder hard. Het is een heel verschil met een zware intercity die er met 140 km/uur overheen dendert."

Bij eerdere draagkrachtberekeningen is steeds uitgegaan van intercity’s en dubbeldekkers. Die wegen, afhankelijk van het type, maximaal 192 en 352 ton. Ze rijden 140 km/uur. Een sprinter weegt maximaal 142 ton en rijdt 120 km/uur. ProRail zal via sensoren de situatie van het spoor gaan meten.

"Prorail en NS gaan nu aan de slag hoe het kan worden uitgevoerd. De sprinter kan niet keren op station Utrecht. Dus zij kijken of dat in Houten of bijvoorbeeld Geldermalsen kan gebeuren en hoe dat in de totale dienstregeling kan worden ingepast."

Extra fietsenstallingen

Niet alleen zullen er extra treinen rijden, maar zal ook station Bodegraven worden voorzien van extra fietsenrekken. Dat is het rijk en de provincie overeengekomen. Afgelopen week werd al bekend gemaakt dat het rijk extra geld neerlegt voor extra fietsenstallingen.

Foto: Treinenweb
Station Woerden (Foto: Treinenweb.nl)