ProRail waarschuwt voor bijna-ongelukken met schokkende filmpjes

ProRail is een campagne gestart om mensen bewust te laten worden van eventuele gevaren bij onbeveiligde overwegen. In een recent verschenen video is te zien hoe een jongen bijna geschept wordt door een trein, die hij door een andere trein over het hoofd zag.

Dit jaar zijn er al drie doden gevallen bij onbeveiligde overwegen. "Dat zijn er drie teveel", zegt ProRail. Afgelopen zaterdag kwam er nog een 47-jarige man om het leven bij een tragisch ongeluk op een onbewaakte overweg in Santpoort.

Schokkend filmpje

Een schokkend filmpje laat zien dat een oversteek van een fietser op het nippertje goed afloopt. Een jonge fietser steekt een onbewaakte overweg in Geleen over, waarbij een goederentrein passeert. Nadat de trein voorbij is steekt hij over en ziet daarbij een trein uit de andere richting over het hoofd. De jongen haalt op het nippertje de overkant.

Artikel gaat verder onder het filmpje

Enorme impact

"Ieder ongeluk heeft enorme impact op een machinist, conducteur en onze incidententenbestrijders", vertelt Geert Vlogman, die bij ProRail zich bezig houdt met de aanpak van onbewaakte overwegen. "Voor de treindienstleiders op de verkeersleidingposten is het eveneens een stressvolle situatie. Aanrijdingen zorgen voor ontzettend veel vertraging.". Ook bijna-aanrijdingen zorgen volgens hem voor vertraging. Doordat de machinist van de trein een noodstop moet maken moet het spoor worden gecontroleerd. In sommige gevallen is de persoon vaak al weer weggereden. "De machinist blijft achter met een trein vol verontwaardigde reizigers.", vervolgt Vlogman. Ook benadrukt hij dat andere treinen hierdoor ook nog eens vertraging oplopen.

Vlogman adviseert iedereen die een niet-beveiligde overweg wilt oversteken: "Blijf goed uitkijken, neem geen onnodige risico’s en probeer een andere weg te vinden."

Foto: Erik Baas
Een archieffoto van een onbewaakte overgang. (Foto: Erik Baas)