NS moet mogelijk volgend jaar weer geld bijstorten voor Britse Abellio

De NS houdt er rekening mee dat er volgend jaar weer geld moet worden bijgestort om de Britse dochteronderneming Abellio overeind te houden. Eerder dit jaar ging het om 54 miljoen euro.

Dit heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra donderdag per brief aan de Tweede Kamer gemeld. Het is nog niet duidelijk om welk bedrag het volgend jaar zal gaan. Dit moet nog worden besproken met het Britse Minsterie van Transport.

Tegenvallende resultaten

Dat de NS moest bijspringen had niet alleen te maken met tegenvallende resultaten van Abellio, maar ook met een onvoordelige clausule die het Britse ministerie van Transport in een van de treinconcessies had laten opnemen.

Daarin wordt bepaald dat de bijdrage omhoog gaat als de werkgelegenheid in de omgeving Londen omhoog gaat. Volgend anderen zou dit niet eerlijk zijn. De stijging is namelijk niet in de passagierscijfers terug te zien, schrijft Het Financieele Dagblad. Dat zou onder meer komen doordat meer mensen thuiswerken.

In de Tweede Kamer wordt er naar aanleiding van de teleurstellende cijfers kritiek geuit op de buitenlandse activiteiten van de NS. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei eerder dat hieruit blijkt dat het treinbedrijf "niets te zoeken heeft" in het buitenland.

Foto: Anglianphoto (Wikipedia)
Een Greater Anglia trein (class 90) van Abellio als intercity-expressdienst van Norwich naar Londen op station Stratfort. Foto: Anglianphoto (Wikipedia)