ProRail doet onderzoek naar storingen op Maaslijn

ProRail is een onderzoek gestart naar problemen die de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond hinderen. Maandagmorgen was er sprake van een wisselsorting vanwege een defecte kabel, maar de afgelopen weken waren er ook diverse seinstoringen. De oorzaak hiervan is nog niet gevonden.

"Maandagochtend lag het treinverkeer op de Maaslijn stil wegens een wisselstoring. Die werd veroorzaakt door een defecte kabel. Deze is zo snel mogelijk vervangen waarna het treinverkeer weer kon worden opgestart." zegt ProRail. "Er is waarschijnlijk geen verband met de spookstoring die zich de afgelopen weken een aantal keren voordeed.".

Spookstoring

De spookstoring doet zich voor in een gebied van ongeveer 6 kilometer tussen Cuijk en Mook. De seinen springen dan op rood terwijl er geen trein in de buurt is. Iedere keer gaan de monteurs ter plaatse, maar tot nu toe hebben is er geen defecte apparatuur ontdekt. Een reset van het systeem voldoet dan weer om het treinverkeer weer op gang te krijgen.

Bij het zoeken naar de oplossing worden de monteurs inmiddels bijgestaan door een team van specialisten van ProRail, de aannemer en de fabrikant van de beveiligingsapparatuur. Gezamenlijk controleren zij stap voor stap alle apparatuur langs de baan, worden onderdelen preventief vervangen en kabels en leidingen doorgemeten. "Een arbeidsintensieve klus", benadrukt ProRail. "Maar zo moet de oorzaak van de storingen uiteindelijk worden gevonden."

Foto: Stefan Geertsen
De Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond waar Arriva rijdt.
Foto: Stefan Geertsen (Flickr; Creative Commons)

Bron: ProRail