Nieuwe Izy-trein rijdt met ex-Eurostar TMST-treinstel

België en Frankrijk hebben er een opvallende verschijning bij op het spoor. Sinds kort rijdt hier een nieuwe Izy hogesnelheidstrein, die in 2019 in dienst zal treden. De trein is een voormalige Eurostar TMST-treinstel bestaande uit de aaneengesloten treinstellen 3213 en 3224 en is vooral te herkennen aan het afwijkende Britse grensprofiel.

Deze trein zal TGV-treinstel 4551 opvolgen die weer wordt teruggegeven aan de Thalys. Enkele dagen geleden is de 3213/3224 voor het eerst naar België gekomen, met zijn nieuwe paars / groen / witte kleurstelling.

Low-budget

De Izy-treindiensten van Thalys is een low-budget trein tussen Paris-Nord en Brussel-Zuid. Deze is goedkoper dan de Thalys omdat deze een langere reistijd heeft, doordat er vaker over het klassiekere spoor wordt gereden in plaats van de hogesnelheidslijn. Een reis met deze trein tussen beide hoofdsteden duurt 2 uur en 30 minuten in plaats van 1 uur en 20 minuten.

Levensloop

Opvallend aan het teruggegeven treinstel 4551 is dat deze al een reeks aan kleurstellingen gehad heeft. Wat als Thalys met stelnummer 4531 begon, veranderde in 2007 toen het een Franse TGV-uiterlijk kreeg met het nieuwe nummer. In 2016 werd deze omgebouwd tot de nieuwe Izi-formule van Thalys, waarna het nu weer een Thalys zal worden. Deze zal echter enkel tussen Brussel en Parijs gaan rijden, omdat er geen sprake is van inbouw van het Nederlandse ATB-beveiligingssysteem.

Foto: Maarten Schoubben
"De foto werd gemaakt toen het treinstel met een snelheid van 300 km/u passeerde in Rebecq richting Brussel op lijn 1." (Foto: Maarten Schoubben)