Vanaf 2025 nieuwe directe treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf

Vanaf 2025 moeten reizigers sneller kunnen reizen vanaf Eindhoven naar Düsseldorf. De reistijd zal dan worden verkort van twee uur naar één uur en veertig minuten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zet zich in voor het verbeteren van internationale treinverbindingen, waarvan dit er één is.

De nieuwe intercity-verbinding zal de komende jaren openbaar aanbesteedt moeten worden omdat deze voor driekwart deel over Duits grondgebied loopt. Ook de NS krijgt hierbij de kans om zich in te schrijven.

"Betere aansluitingen"

Het concrete plan voor Eindhoven-Düsseldorf komt twee dagen voor de eerste 'regeringsdialoog' tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarvan Düsseldorf de hoofdstad is. Ook de Randstad, Den Haag en Rotterdam hebben de wens voor een betere spoorverbinding met Duitsland. Momenteel moet er vanuit Den Haag moet er twee keer overgestapt worden voor Düsseldorf. Dit is dan in Eindhoven en Venlo. Volgens de NS wordt er een verkennend onderzoek gehouden naar de mogelijkheden voor de nieuwe verbinding.

Niet alleen naar Düsseldorf ziet Van Veldhoven betere aansluitingen. Ook op andere verbindingen naar Duitsland zou de verbinding verbeterd kunnen worden. Momenteel bekijken de Deutsche Bahn en de NS hoe ze de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn kunnen verkorten.

Van Veldhoven wil ook elders betere internationale treinverbindingen. NS en Deutsche Bahn bekijken hoe de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn korter kan. Ook steunt ze de wens van Eurostar en NS om vier tot vijf Eurostar-treinen per dag naar het Verenigd Koninkrijk te laten rijden. Momenteel zijn dit er al twee per dag, welke in de loop van volgend jaar wordt verhoogd naar drie per treinen dag.

Foto: Pexels
Foto: Pexels