NS in problemen door tekort aan treinvervangende bussen

Meerdere keren dit jaar hebben treinreizigers bij geplande werkzaamheden lang op vervangend vervoer moeten wachten door een te kort aan bussen. Ook afgelopen weekend moesten treinreizigers soms meer dan een uur wachten voordat ze meekonden met trein vervangende bussen.

Maatschappij Voor Beter OV geeft aan dat de maat inmiddels vol is. “Al meer dan een jaar dringen wij bij de NS aan op verbetering van het vervangende busvervoer. Tevergeefs. Dit weekend ontstond opnieuw chaos wegens gebrek aan bussen ten gevolge van een inschattingsfout, dit  keer te Schiedam, Den Bosch en Zwijndrecht. Het herhaald aandringen op verbetering van de logistiek rond het vervangende busvervoer heeft er dus niet toe geleid dat de NS orde op zaken stelt bij het falende busvervoer” reageert voorzitter Rikus Spithorst.

Tekort buschauffeurs

NS erkent dat er dit jaar meerdere malen sprake is geweest van lange wachttijden bij trein vervangend vervoer. “We krijgen niet altijd het aantal bussen dat wij willen” reageert NS woordvoerder Erik Kroeze. “Vooral rond de vakanties krijgen we soms minder bussen dan we zouden willen. Er is een enorm tekort aan buschauffeurs. In de zomervakantie is het extra lastig doordat er dan extra touringcars worden ingezet voor vakantiegangers en toeristen”. Juist in de vakantieperiode wordt er vaak langdurig gewerkt aan het spoor, en heeft NS dus relatief veel bussen nodig.

Rekenfout

Volgens Voor Beter OV is dat echter niet het enige probleem. De reizigersorganisatie denkt dat NS doelbewust bezuinigd op de inzet van bussen. “Zo was er vorig jaar tijdens de Gay Pride tussen Eindhoven – Den Bosch een enorm tekort aan bussen. Dat kwam omdat het hoofdkantoor van NS besloot minder bussen te bestellen dan de regiodirectie van Netwerk Zuid wilde. Dat heeft NS achteraf tegen ons bevestigd” stelt Spithorst. Kroeze spreekt die lezing nadrukkelijk tegen. “We hadden toen een tekort aan bussen door een rekenfout”. Wel erkent het spoorbedrijf behalve niet weinig bussen wil hebben, ook graag niet teveel bussen wil hebben. “We zijn bezig om de prognoses te verbeteren. Als we teveel bussen hebben, is dat nadelig als er ergens anders iets ongepland iets mis gaat. Dan kunnen we geen bussen meer krijgen”.

Files

Behalve het tekort aan buschauffeurs, zorgt de drukte op de weg ook steeds vaker voor problemen. “Files worden minder voorspelbaar. Als het druk is op de weg, halen de bussen hun rijtijden niet, waardoor bussen minder vaak kunnen rijden dan gepland” legt Kroeze uit. Daarnaast zorgen incidenten voor problemen. Zoals dit weekend in Schiedam, waarbij een opstootje bij de businzet ontstond. De politie moest eraan te pas komen. “In die tijd kan de bus niet rijden”.

Totale afweging

Om de problemen met de businzet te verbeteren, gaat NS met alle betrokken partijen in gesprek. Het streven is om werkzaamheden aan het spoor uit te voeren op momenten dat zo min mogelijk mensen met de trein gaan, maar het spoorbedrijf wil ook de beschikbaarheid van bussen mee gaan wegen in de planning van werkzaamheden.”We moeten een totale afweging maken” aldus Kroeze. Dat zou kunnen betekenen dat sommige werkzaamheden mogelijk in de toekomst toch niet meer in de zomervakantie plaatsvinden als het bus tekort te groot is. Kroeze: “Overigens gaat het gelukkig ook heel vaak wel goed. Maar het is rot dat het soms fout gaat. Dan heb je er niet zoveel aan dat het meestal wel goed gaat”.

Staatssecretaris

Het geduld voor Maatschappij Voor Beter OV is inmiddels op. De reizigersorganisatie vraagt Staatssecretaris Stientje van Veldhoven om orde op zaken te stellen. De vereniging heeft de staatssecretaris per brief gevraagd om maatregelen te nemen. NS heeft naar aanleiding van de brief aangegeven met de reizigersorganisatie in gesprek te willen. Spithorst is daar blij mee, maar heeft niet de illusie dat de problemen met het busvervoer daarmee worden opgelost.

Foto: Lijn 54 (Wikipedia)
Een touringcar van Eventliner staat tijdens treinvervangend vervoer naar Den Haag in Rotterdam.
Foto: Lijn 54 (Wikipedia)

Bron: Treinreiziger