Snellere intercity naar Berlijn gaat mogelijk via Arnhem

De snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn gaat mogelijk in de toekomst geheel of gedeeltelijk via Arnhem rijden. Hiermee zou de rit naar Berlijn een flink stuk korter kunnen worden.

Een snellere reistijd met de trein van Amsterdam naar Berlijn is een langgekoesterde wens van de NS die in vervulling gaat. Het Nederlandse deel van het traject loopt nu via onder meer Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

De plannen zijn de afgelopen maand in een stroomversnelling geraakt toen NS-topman Roger van Boxtel met een eenmalige speciale snelle intercitytrein naar Berlijn afreisde, om tijdens de spoorvakbeurs InnoTrans met Duitse topmensen en afgevaardigden te overleggen over de mogelijkheden voor een snellere verbinding. Hierbij moet vooral gekeken worden naar een snellere route, andere locomotieven om de wissel daarvan in Bad Bentheim overbodig te maken. Ook wordt er onderzoek gedaan door de Deutsche Bahn naar meer voorrang op het Duitse spoor.

Ton Boon, woordvoerder van de NS, zegt dat er nog niks zeker is rond de plannen om de trein sneller naar Berlijn te kunnen laten rijden. "Ook het traject niet. We zijn met alle partijen vanaf nul begonnen." Volgens hem is de meeste tijdswinst te halen door de trein minder vaal te laten stoppen. Momenteel stopt deze op zes Nederlandse stations en 10 Duitse stations.

Een rit tussen Amsterdam en Berlijn duurt nu nog 6 uur en 22 minuten. In 2025 willen ze dit hebben teruggebracht tot 4 uur. Over een half jaar moet er een concreet plan bekend worden gemaakt.

Foto: Roel Hemkes
De IC Berlijn die vanuit Nederland vertrekt naar Berlijn.
Archieffoto: Roel Hemkes