Zandhazenbrug wint de nationale staalprijs 2018

De Zandhazenbrug over de A1 bij Muiderberg heeft de staalprijs 2018 gewonnen in de categorie infrastructuur. De Zandhazenbrug is een van de grootste spoor-boogbruggen van Europa. De naam van de brug is afgeleid van de bijnaam van inwoners van Muiderberg: Zandhazen. 

De nieuwe spoorbrug is met een lengte van meer dan 250 meter de langste boogbrug over het spoor van Nederland en een van de grootsten in Europa. Bovendien is de brug het grootste en zwaarste object dat ooit in Nederland over de weg is verplaatst. De brug weegt 15.000 ton. De brug overspant in één keer de nieuwe, verbrede A1 en er is net zo veel staal in verwerkt als in de Eiffeltoren.

Bijzonder ontwerp

De nieuwe spoorbrug over de A1 is onderdeel van de grootschalige weguitbreiding van het traject Schiphol-Amsterdam-Almere, bij het verkeersknooppunt Muiderberg. Om het aantal rijstroken op deze locatie te kunnen verdubbelen, moest het bestaande betonnen spoorwegviaduct worden vervangen door een nieuwe stalen spoorbrug. De Flevospoorlijn kruist de snelweg onder een zeer schuine hoek van ongeveer 27 graden. De combinatie van de hoek en de eis om, ondanks de lengte, geen tussensteunpunten te plaatsen leidde tot het bijzondere ontwerp. Met dit ontwerp en de plaatsing van de brug geeft ProRail aan trots te zijn als opdrachtgever.

Snelle plaatsing

Het weg- en treinverkeer heeft tijdens de plaatsing van de brug weinig hinder ondervonden. Tijdens het gehele project zijn er slechts twee korte buitendienststellingen van de rijweg A1 geweest: één weekend voor het inrijden van de spoorbrug en één nacht tijdens het slopen van de oude spoorbrug en het schuiven van de nieuwe spoorbrug. Het spoor is slechts vier dagen buiten dienst geweest.

Foto: ProRail
Foto: ProRail

Bron: ProRail