NS verwent liefhebbers met rondrit in 'de Kameel'

Afgelopen vrijdag en maandag maakte de nostalgische NS-trein 'De Kameel' weer rondritten door het land. De reden hiervan is dat het 10 jaar geleden is dat deze trein weer in dienst kwam na een flinke revisie.

Op deze deze dagen is de trein op pad gegaan met 30 enthousiaste prijswinnaars die via een wedstrijd van de NS op Facebook uitgekozen zijn. De trein reed afgelopen vrijdag vanaf Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam naar Roosendaal. In het weekend was deze trein te zien tijdens het DieselWeekend van de Stichting SGB in Goes waar liefhebbers van dieselmaterieel hun hart konden ophalen. Op maandag reed de Kameel vanuit Roosendaal weer via een omweg terug naar het museum, waar de trein normaal te bewonderen is. Met een route vanuit Roosendaal via Rotterdam naar Leiden, Haarlem en Amsterdam heeft de NS een aantal prijswinnaars weer in de watten gelegd.

De NS20

De 'NS20' is het directierijtuig van de NS-directie welke in 1954 door Allan gebouwd is. Deze trein rijdt ook vaak rondritten tijdens evenementen. De trein wordt 'de Kameel' genoemd omdat de machinist de trein bestuurt vanuit één van de twee bulten op het dak. Vanuit de coupé hebben reizigers een uniek zicht op het spoor. Een van de hoogtepunten vond plaats in de jaren '80: Toen heeft de popgroep Queen nog met het directievoertuig meegereden.

Tien jaar geleden heeft trein tijdens zijn revisie de oorspronkelijke kleurencombinatie van voor 1973 teruggekregen, met de Pruisisch blauwe kleurstelling en de typische Allan-vleugel op de neus. Ook is het GSM-R communicatiesysteem en ATB-NG ingebouwd. In februari 2008 werden de eerste proefritten op eigen kracht gereden.

Foto: Treinenweb
De Kameel tijdens een tussenstop op Leiden Centraal (Foto: Treinenweb)