Stoomtrein rijdt tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven

Vandaag leven er weer oude tijden op het Nederlandse spoor. Tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven rijdt vandaag een nostalgische stoomtrein van de SSN. De initiatiefnemer is de jonge ondernemer Johannes Lok uit Den Bosch, die ook eigenaar is van een modeltreinzaak, die eerder dit jaar via Facebook animo bij liefhebbers zocht om mee te kunnen rijden.

De bijzondere treinrit wordt uitgevoerd door de Stoom Stichting Nederland die onder attest van Railexperts de trein laat rijden. Railexpert heeft ProRail gevraagd of ze de treinrit op het spoor tussen de andere treinen in kon passen, en met succes. Inmiddels zou de rit al volgeboekt zijn met duizend kaartjes. Er zullen deze dag tien ritten plaatsvinden met twee Duitse rijvaardige stoomlocmotieven, met voorop de 01 1075 uit 1940 en achterop de 65 018 uit 1958. In dat jaar gingen ook de laatste stoomtreinen in Nederland buiten dienst.

De trein vertrekt uit zijn standplaats in Rotterdam-Noord en arriveert om 8.49 uur in Den Bosch. Een deel van de inkomsten van de kaartverkoop gaat naar ProRail voor de gebruikersvergoeding van het spoor, een ander deel gaat naar het onderhoud van de locomotieven en om deze met steenkolen en water bij te kunnen vullen.

Johannes vult aan: "Het is nogal een organisatie voor SSN. De stoomloc moet bijvoorbeeld na een aantal ritten water bijgevuld krijgen. Daar hebben we nog een extra rit voor ingepland, naar een apart spoor."

Archieffoto: Treinenweb
Stoomlok 01 1075 van de SSN tijdens een tussenstop op station Woerden.
Archieffoto: Treinenweb