Utrecht Centraal staat in middelpunt van wetenschap

Het station Utrecht Centraal zal begin oktober enkele dagen centraal staan voor wetenschappelijke experimenten. Een team van studenten van de Universiteit van Amsterdam zal onderzoek uitvoeren hoe reizigers hun weg vinden op het station en in de fietsenstalling. De resultaten helpen om de navigatie en oriëntatie voor reizigers makkelijker en efficiënter te maken.

Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het lab. De opening van het StationsLab, in samenwerking met Weekend van de Wetenschap, is op 4 oktober om 12.00 uur door neuro-psycholoog Ineke van der Ham.

De studenten psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam willen tijdens het onderzoek de vraag beantwoorden: "Hoe weet je brein waar je moet zijn". Reizigers die deelnemen aan de experimenten krijgen een eyetracking-bril op hun neus, een hartslagmeter om en GPS-tracker mee. Uitgerust met deze technologische snufjes voeren zij verschillende navigatieopdrachten uit op het station en in de nieuwe fietsenstalling. Ook in het laboratorium worden drie experimenten georganiseerd waaraan reizigers deel kunnen nemen. Deze experimenten hebben betrekking op informatieborden, meten de invloed van stress op keuzes en onderzoeken van navigatiestrategieën. Met de resultaten kunnen NS en ProRail de navigatie op stations en in de grote fietsenstalling naast het station aan de centrum-zijde optimaliseren.

Neuro-wetenschapper Tonny Mulder: "Op een station komen allerlei stromen van mensen samen. De ene reiziger is onderweg naar de bus, de ander wil een trein halen en weer een ander doet boodschappen. In alle hectiek van het station is het soms een opgave om snel de juiste weg te vinden. NS en ProRail doen hun uiterste best om dit voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Helaas, lukt dat niet altijd. Zeker als het spitsuur is of als je bijvoorbeeld nog nooit op een bepaald station bent geweest. Om de uitdagingen voor reizigers goed inzichtelijk te krijgen en de navigatie- en oriëntatievoorzieningen te volmaken doen we dit onderzoek."

Weekend van de Wetenschap

Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, Weekend van de Wetenschap en de Universiteit van Amsterdam. Weekend van de Wetenschap is het grootste technologie- en wetenschapsevenement van Nederland dat op 6 en 7 oktober plaatsvindt. Op meer dan 350 locaties in het land openen bedrijven, universiteiten en musea hun deuren voor het publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn.

Het lab is van 4 tot en met 7 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur, en bevindt zich in de pop-up winkel in de stationshal bij spoor 18/19. Op de openingsdag 4 oktober is het lab vanaf 12.00 uur te bezoeken. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op een speciale website.

Foto: Treinenweb
De fietsenstalling van het station aan de centrumzijde
Foto: Treinenweb