'Peerd van Ome Loeks' verdwenen bij station Groningen

Reizigers op station Groningen keken vanmorgen vreemd op toen het kunstwerk van'het Peerd van Ome Loeks' plotseling niet meer op zijn sokkel voor het stationsgebouw stond. De verdwijning zou tussen 2 en 6 uur 's morgen plaats hebben gevonden.

De verdwijning is opmerkelijk te noemen: Ongeveer twee weken was er bij de gemeente een voorstel van de politieke partij 100% Groningen binnengekomen om het beeld op een andere plek in de stad te plaatsen. 'Als je echt trots bent op dit beeld, dan moet je hem op een zichtbare locatie zetten. Midden in de binnenstad', zei lijsttrekker Marjet Woldhuis toen.

Marjet gaf vandaag tegenover RTV Noord aan dat ze verbaasd is van de plotselinge verdwijning van het kunstwerk; 'Ik krijg een hartverzakking! Het zou een mooie campagnestunt geweest zijn hè? Maar ik weet van niks.'

Diefstal of onderhoud

Zowel de gemeente Groningen en het onderhoudsbedrijf gaven vanmorgen aan verbaasd te zijn, en niet te weten wie er achter de verdwijning zit. Wel is RTV Noord telefonisch benaderd door een anoniem persoon die de actie zou hebben opgeeïst:  'Het Peerd van Ome Loeks is in vertrouwde handen. Dit is een protestactie. Het peerd moet terug naar de plek waar hij hoort en dat is bij de Slingerij in Groningen.'. Hiermee wordt er verwezen naar herberg De Slingerij aan de A-weg.

Ook een andere tip die bij RTV Noord binnenkwam leidde naar het transport- en takelbedrijf Wagenborg Nedlift. Echter konden zij tegenover de media niks vertellen over de opdrachtgever. Wel gaven ze aan dat zij niet de achter de verdwijning zitten.

Inmiddels is duidelijk wie er achter de verdwijning van het Ome Loeks paard zit: Het zou gaan om een ludieke actie van het onderhoudsbedrijf om het kunstwerk weer op te knappen. 'Binnen een week is hij zo goed als nieuw weer op zijn plek terug. We maken het Peerd weer mooi'.

Ook de claim van de diefstal wordt door hen weggeschoven: 'Die man die claimt dat het een diefstal is? Dat is complete onzin', zegt Van Dijk tegenover RTV Noord. Dat de gemeente niet op de hoogte was van de verdwijning, verbaast Van Dijk niet. 'We laten het beeld altijd weghalen voor onderhoud door Wagenborg Nedlift. Daar komt geen gemeente aan te pas.'

Foto: Gouwenaar
Foto: Gouwenaar