FNV dreigt met blokkeren zelfrijdende trein

Vakbond FNV is boos over ophanden zijnde proeven met zelfrijdende treinen op de Betuwelijn, omdat spoormedewerkers hiermee gepasseerd zouden worden. “Desnoods roepen wij alle machinisten van Nederland op om deze testen te blokkeren”, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen.

De FNV is al langer met NS en ProRail in gesprek over nieuwe technologische ontwikkelingen. De bond vindt dat er zonder betrokkenheid van FNV geen enkele test mag doorgaan. “Het Nederlands spoor is zeer complex. Naast wat kansen, kleven er vooral veel risico’s aan het automatisch rijden. Veiligheidsrisico’s voor reizigers, spoormedewerkers en verkeersdeelnemers.” De vakbond geeft aan zich gepasseerd te voelen.

Proeven

De Franse treinenbouwer Alstom had in januari al aangekondigd dat er waarschijnlijk nog dit jaar zo’n test met een geautomatiseerde trein gaat plaatsvinden. De Telegraaf schreef hier donderdag opnieuw over. Volgens de krant komen volgend jaar ook testen met personentreinen aan de beurt, als eerste op het traject Groningen-Zuidhorn. Ook die proef is overigens al begin dit jaar aangekondigd. Daarbij heeft ProRail aangegeven dat de proeven zullen plaatsvinden zonder reizigers.

ProRail liet weten dat er is geen sprake is dat de machinist de komende jaren van de trein verdwijnt. Pas tussen 2030 en 2035 is het de bedoeling dat de zelfrijdende trein mét machinist wordt geïmplementeerd, aldus ProRail begin dit jaar. Wel zal het takenpakket van de machinist gaan veranderen. De zelfrijdende trein die getest gaat worden is vergelijkbaar met de automatische piloot in het vliegtuig. Doordat de treinen bepaalde taken van de machinist overnemen zouden ze sneller, veiliger en dichter op elkaar kunnen rijden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger