ProRail start binnenkort met vervanging oude spoorbrug Zuidhorn

Nog een paar weken en dan wordt in Zuidhorn een start gemaakt met de vervanging van de oude spoorbrug aan de Fanerweg. Deze spoorbrug is ruim 100 jaar oud, enkelsporig, en voldoet nog niet aan de eisen die ProRail stelt om de capaciteit op het spoor tussen Leeuwarden en Groningen te verbeteren.

De drukke Fanerweg wordt tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Rond de herfstvakantie begint ProRail daar met de vervanging van de spoorbrug. De nieuwe brug krijgt een dubbel spoor, omdat er tussen Groningen en Leeuwarden een extra sneltrein zal gaan rijden.

Rick Valk, bouwmanager van ProRail: 'We slopen eerst de oude brug, dan worden 48 funderingspalen voor de nieuwe brug de grond in gedraaid. Daarna wordt de nieuwe brug, die hier ter plaatse wordt gebouwd, naar zijn plek gereden en met zware hijskranen op zijn plek gelegd.'

Hinder

Tijdens de werkzaamheden zal er enige hinder voor wegverkeer plaatsvinden. Deze zal naar verwachting tot mei volgend jaar gaan duren. Zo is er in die periode maar één rijstrook beschikbaar en worden fietsers en vrachtwagens omgeleid.

In oktober 2016 werd al bekend dat de Fanerbrug op termijn zou worden vervangen, omdat deze enkelsporig zou zijn. In het kader om het spoor tussen Leeuwarden en Groningen te verbeteren is er de afgelopen jaren ook gewerkt aan de vervanging van een andere spoorbrug bij Zuidhorn welke over het Van Starkenborghkanaal ligt. Deze ligt nu hoger waardoor scheepvaartverkeer gemakkelijker kunnen doorvaren. In mei van dit jaar is die brug geopend.

Foto: Google Streetview
De verouderde spoorbrug aan de Fanerweg bij Zuidhorn
Foto: Google Streetview

Bron: ProRail