ProRail ondertekent overeenkomst voor verbinden van natuurgebieden

Tijdens een internationale conferentie over ecologie en infrastructuur heeft spoorbeheerder ProRail, samen met ruim 20 andere partijen, een overeenkomst ondertekend om kennis te blijven ontwikkelen en behouden over het verbinden van natuurgebieden.

Door de aanleg van wegen, vaarwegen en spoorwegen zijn leefgebieden van dieren en planten in Nederland versnipperd geraakt. Door zogenaamde ‘ontsnippering’ worden met ecoducten, faunatunnels, fauna-uittreedplaatsen en andere faunapassages leefgebieden weer met elkaar verbonden. Volgens de spoorbeheerder heeft het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) tussen 2004 en 2018 voor een inhaalslag op het gebied van ontsnippering gezorgd, door het realiseren van meer dan 500 voorzieningen in de fauna.

Deze week vindt er een grote internationale conferentie over ecologie en infrastructuur plaats. Een van de onderdelen van de bijeenkomst was een bezoek aan twee natuurbruggen die ProRail bouwt over het spoor. De natuurbrug Asselsche Heide over de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn, gaat voor een nieuwe natuurverbinding zorgen in het bijna 100.000 hectare groot natuurgebied de Veluwe. In Noord-Brabant, midden in het gebied ‘Het Groene Woud’, wordt gewerkt aan ecoduct 'De Mortelen' aan. Deze wordt over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven aangelegd.

Foto: NS
Foto: NS

Bron: ProRail