Vanaf maandag acht dagen lang geen treinverkeer in Gouda

Gouda is van maandag 30 juli tot dinsdag 7 augustus vroeg in de ochtend niet bereikbaar per trein. gedurende deze periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor. De werkzaamheden zijn omvangrijk waardoor er tussen Gouda en Den Haag, Rotterdam, Woerden, Utrecht en Alphen aan den Rijn geen treinen rijden.

Rondom Gouda wordt 75 procent van het sporennetwerk vernieuwd om te zorgen dat de trajecten van Utrecht via Gouda naar Rotterdam en Den Haag betrouwbaar, veilig en goed berijdbaar blijven voor reizigers- en goederenvervoer. Ook tussen Gouda en Alphen aan den Rijn rijden in die periode geen treinen.

Vanaf maandag start ProRail met de omvangrijke klus. Zo worden dan achttien wissels vernieuwd en wordt spoor 7 vervangen met nieuwe rails, dwarsliggers en ballast.

Combineren van werkzaamheden

ProRail werkt continu aan een nog grotere betrouwbaarheid van het spoor door onderhoud, vernieuwing en uitbreiding. Over de periodes en spreiding van de werkzaamheden is goed nagedacht. Omdat de werkzaamheden zo omvangrijk zijn is in overleg met vervoerders besloten deze te spreiden over een lange periode. Daarnaast worden werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd op tijdstippen dat er minder reizigers zijn: ’s nachts, in het weekend of zoals nu in de vakantie. "Om zo efficiënt mogelijk te zijn, combineren we het werk door ook op andere plekken op de route aan de slag te gaan op momenten dat het treinverkeer van en naar Gouda toch al stil ligt.", meldt proRail op hun website.

Andere werkzaamheden

Niet alleen op en rond Gouda wordt er aan het spoor gewerkt, maar ook op andere stations wordt tijdens de butiendienststelling van het spoor gewerkt aan een 'upgrade'.

"Zo zijn we bijvoorbeeld ook aan de slag op Rotterdam Centraal met de vernieuwing van een aantal wissels. Op Rotterdam Alexander worden de perronkappen weggehaald. Dit gebeurt in het kader van de upgrade van station Rotterdam-Alexander. Op station Ypenburg wordt de perronkap geconserveerd. Bij Lansingerland-Zoetermeer (welke eind dit jaar open gaat, red.) leggen we blindegeleidelijnen aan op het nieuwe perron en wordt verder gewerkt aan het houten plafond." Meer informatie over dit nieuwe station staat hier vermeld.

Reisadvies

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd om te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer en rekening te houden met extra reistijd. De reisplanner is momenteel al bijgewerkt. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies op de website van de NS of via de NS-app op de smartphone of tablet.

Foto: Ralf Roletschek
Foto: Ralf Roletschek