ProRail druk in de weer met spoedreparaties tijdens hitte

Spoorbeheerder ProRail heeft de handen vol aan spoedreparaties op het spoor. Door de hitte trekken sommige stukken spoor krom. Zo hebben monteurs afgelopen nacht maar liefst op twintig locaties de rails gerepareerd.

Ook seinstoringen kunnen plaatsvinden als de rails door de warmte uitzet. "Het spoor heeft het zwaar met deze hitte, als de sporen 80 graden zijn kan de rails uitzetten en knikken'', aldus een woordvoerder van ProRail tegenover RTL Nieuws

Reizigers kunnen de komende dagen volgens hem last hebben van vertragingen als gevolg hiervan. Maar ProRail voorziet geen heel grote storingen. "We zijn hierop voorbereid en hebben extra monteurs om de problemen snel op te lossen.''

Uitzettende sporen

Bij temperaturen van boven de 25 graden kan een spoorstaaf in de volle zon wel 70 graden worden. Staal zet dan uit en er komen grote krachten vrij, zegt ProRail. De infrastructuur is daar wel op berekend. Bij bruggen wordtvaak gebruik gemaakt van rails die langs elkaar kan buigen. Zo kunnen bruggen in deze weersomstandigheden  zonder problemen geopend en gesloten worden. Op de Hanzeboog over de IJssel bij Zwolle kan het spoor zelfs één meter uitzetten. Ook bij de bouw van de brug is hier rekening mee gehouden.

Verkoeling

Om de werknemers op bouwplaatsen op en rond het spoor wat verkoeling te geven, deelde ProRail vrijdag waterijsjes uit bij zoveel mogelijk bouwprojecten. Topman Pier Eringa ging persoonlijk op bezoek in Deventer bij de zwetende medewerkers van aannemer Van Spijkerbouw Infra B.V die zich druk bezig houden met een onderdoorgang voor wegverkeer bij Deventer Colmschate.

Archieffoto: Maurits Vink
Archieffoto: Maurits Vink