Treinen rijden weer tussen Eindhoven en Roermond

Vanochtend vroeg is het treinverkeer tussen Eindhoven en Roermond weer opgestart. Negen dagen lang hebben er geen treinen gereden tussen deze stations gereden vanwege de modernisering van het treinbeveiligingssysteem, en moesten reizigers gebruik maken van alternatief busvervoer.

Aannemer Strukton Rail en ingenieursbureau Verebus hebben in opdracht van ProRail zich ingespannen om de beveiliging aan te passen en uit te testen. Ook de afgelopen dagen tijdens de snikhete temperaturen hebben beide partijen stevig doorgewerkt.

Nieuwe beveiliging

Treinen maken nu gebruik van een fonkelnieuwe treinbeveiliging. De nieuwe beveiliging is een moderne variant van het traditionele systeem. Het grootste voordeel is dat het systeem kan worden uitgelezen met een computer zodat monteurs sneller een diagnose kunnen stellen om eventuele storingen te verhelpen.

De ombouw was een omvangrijke en complexe klus over een lengte van 60 kilometer, waar meer dan een jaar keihard aan gewerkt is. De werkzaamheden bestonden onder andere uit een aanleg van 1400 kilometer aan kabels en een installatie van 150 nieuwe seinen en het succesvol testen van het nieuwe systeem.

Nu de nieuwe beveiliging in werking is gesteld, wordt gestart met het verwijderen van alle oude beveiliging. Ook dit zal behoorlijke tijd in beslag gaan nemen. Om de monteurs veilig te kunnen laten werken zullen er nog hekken langs het spoor blijven staan.

Foto: ProRail
Een nieuwe seinpaal wordt op zijn plek gehezen door de aannemer.
Foto: ProRail

Bron: ProRail