ProRail: "Record aantal treinen rijdt op tijd"

Het eerste halfjaar van 2018 reed 92,1 procent van de treinen op tijd. Nog nooit eerder reden de treinen in Nederland met zo'n hoge punctualiteit, meldt ProRail in hun halfjaarlijkse cijfers.

Als er gekeken wordt naar een maximale vertraging van 5 minuten komt zelfs 96% van de treinen op tijd aan op de plaats van bestemming. Op de regionale lijnen is de punctualiteit nog een stuk hoger. Daar reed 95,2 procent van alle treinen op tijd.

Meer treinen en vaker op tijd

Ondanks dat het aantal treinen de afgelopen jaren spectaculair is gestegen en daarmee potentieel het risico op vertraging toeneemt, neemt het aantal treinen dat op tijd rijdt de afgelopen jaren elk jaar weer toe. Volgens ProRail-topman Pier Eringa "blijkt maar weer eens dat we in Nederland een heel goed spoorsysteem hebben. Dit zijn cijfers waar ze in het buitenland jaloers op zijn.”

Meer invloed van buitenaf

Het spoor blijft kwetsbaar voor storingen van buitenaf. Dat aandeel loop verder op tot bijna 60%. Ook is er te zien dat het aantal grotere storingen in vergelijking met voorgaande jaren niet naar beneden gaat. Omdat er meer treinen zijn gaan rijden ziet ProRail dat een incident dat voorheen een kleine vertraging tot gevolg had, nu veel sneller een grotere storing tot gevolg heeft.

"Er staat namelijk treinverkeer vlak achter dat ook last heeft van het incident ervóór. Dat heeft veel sneller een sneeuwbaleffect tot gevolg. We hebben dit jaar een aantal grote incidenten gehad die ervoor gezorgd hebben dat de eerste helft van het jaar wat meer treinen uitvielen. De januaristorm was een belangrijke. Ook de stakingen bij de regionale vervoerders drukken dat cijfer wat omhoog. De verwachting is dat het over een jaar genomen weer naar beneden bijgesteld wordt.", vermeldt ProRail op hun website.

OV-chipkaart gegevens

Voor de berekening van stiptheid van het reizigersverkeer op het Nederlandse spoor wordt sinds dit jaar gebruik gemaakt van OV-chipgegevens. Daarmee kan er nog beter worden bekeken of beloofde reizen zijn waargemaakt. Ook kijkt ProRail naar het aantal treinen dat volgens dienstregeling rijdt.

In de nieuwe openbare gegevens over reizigerspunctualiteit worden verschillende gegevens gecombineerd. De aankomstgegevens van de trein (was de trein op tijd), de uitval van treinen (reed de trein) en dus gegevens van de OV-chipkaart (kwam de reiziger op tijd op plaats van bestemming). Het gaat dan om treinreizen die gemaakt zijn met vervoerder NS. Voor regionale vervoerders zijn andere afspraken gemaakt en is alleen de aankomsttijden van de treinen zichtbaar.

De cijfers van de punctualiteit houdt ProRail continu bij op een speciale 'dashboardpagina'.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb