Frans parlement akkoord met hervormingsplannen SNCF

De Franse Senaat heeft ingestemd met de hervormingsplannen van de regering voor de spoorwegmaatschappij SNCF. Daarmee steunt het hele Franse parlement de ingrijpende hervorming van het 80 jaar oude spoorwegbedrijf.

Sinds maart dit jaar hebben de Franse vakbonden een overeenkomst bereikt om te staken. Toen werd er aangekondigd om een stakingsgolf van 3 maanden lang 36 dagen te organiseren. Ze zijn tegen de hervormingen. De regering luistert er echter niet naar en wil de plannen doorzetten. Zij wil bij de SNCF, die al diep in de schulden zit sinds de nationalisatie in de jaren dertig, de pensioensregelingen versoberen en de baangarantie voor het leven af schaffen. Machinisten mogen hierdoor niet langer op hun 52ste met pensioen.

Veranderingen

President Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe willen deze zomer gaan beginnen om het spoorwegbedrijf te moderniseren. Daarvoor betaalt de staat een deel van de schulden af, zal de interne organisatie worden gestroomlijnd en wordt een begin gemaakt om concurrentie op het spoorwegnetwerk mogelijk te maken.

De speciale status van spoorwegmedewerkers zal in 2020 worden opgeheven. Van de 145.000 werknemers werd er garandeerd dat ze vrijwel niet kunnen worden ontslagen en vroeg met pensioen kunnen gaan. Deze wet stamde uit de twintiger jaren.

Nieuwe stakingen

De staking die nu al bijna drie maanden duurt, wordt door de vakbonden nog eens verlengd met twee maanden. In deze periode is er tevens sprake van vakantiemaanden waarbij het drukker is dan normaal.

De Thalys zal geen hinder moeten ondervinden tot Parijs. De treinen waarop overgestapt kan worden vanuti de Thalys zullen we onderdeel kunnen worden van de werkonderbrekingsacties.

NS International meldt dat ze dagelijks vele annuleringen binnen krijgen. "Zodra bekend is dat er in Frankrijk een stakingsdag is, sturen we onze klanten een e-mail", zegt een woordvoerder. "Ze kunnen dan kosteloos annuleren en krijgen het volledige bedrag teruggestort"’. Dat geldt dan voor het Thalysticket.

"Het is pas om 5 uur ’s middags aan de vooravond van een stakingsdag bekend welke treinen er in Frankrijk precies rijden. Mensen die daar per trein willen reizen nemen dus een gok", aldus NS International.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb