Arriva-treinen gestrand vanwege het warme weer

Arriva kampt in het noorden van het land met een uitval van treinen. De afgelopen weken zijn er tientallen treinen met technische problemen gestrand. Volgens Arriva zou het warme weer en verouderde apparatuur in de trein de oorzaak zijn.

'We zien de afgelopen weken inderdaad een dip in de rituitval', zegt communicatieadviseur Joyce de Vries van Arriva. 'Uit analyses blijkt dat een aanzienlijk deel van de problemen te wijten is aan een storing aan de zogeheten stroomrichters.'

Deze apparatuur verdeelt de beschikbare energie over de vitale elektrische systemen van de treinen. Het warme weer in combinatie met de de ouderdom en software-updates zou ervoor zorgen dat deze in storing kan raken.

'De gemiddelde levensduur van de stroomrichters is verstreken. Ze vervangen is een kostbare zaak. Een stroomrichter kost al snel honderdduizend euro. En dan heb je er twee per trein nodig', aldus een machinist.

Maatregelen

Volgens De Vries zit er voor de vervoerder niks anders op om de gelijkrichters van de treinvloot te vervangen. Wel zou het in het ergste geval nog enkele maanden kunnen duren voordat deze besteld en ingebouwd kunnen worden, en meent Arriva dus maatregelen. Storingsgevoelige treinstellen worden zo min mogelijk ingezet en machinisten krijgen speciale rij-instructies.

De woordvoerder van Arriva benadrukt dat het afgelopen jaar, en ook het afgelopen kwartaal ruim op het terrein van rituitval binnen de contractsnorm is gepresteerd. 'Dat betekent structureel onder de 1 procent.'

De provincie Groningen is inmiddels door Arriva op de hoogte gebracht van de problemen met de treinen op het spoor. Op termijn zal er een revisie plaats gaan vinden waarbij de huidige 51 treinen energie-zuiniger zullen worden.

Foto: Jos FPS Groningen
Foto: Jos FPS Groningen (Flickr: Creative Commons)