NS-station Staphorst op z'n vroegst in 2024

Als Staphorst weer een station krijgt, is dat op zijn vroegst in 2024. Dat staat in het verkeersplan waaraan de gemeente werkt. Het is al vele jaren een grote wens om een station op Staphort te hebben, in plaats van dat reizigers moeten reizen naar Meppel of Zwolle.

"Een station in Staphorst levert een bijdrage aan een betere bereikbaarheid van het dorp, maar vermindert ook de drukte op de A28 tussen Meppel en Zwolle", aldus de gemeente.

Onderzoek

Het Samenwerkingsverband Noord Nederland heeft met de Ontwikkelagenda Noord-Nederland 2020-2025 afgesproken om opnieuw een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de bouw van een station in Staphorst.

Ook de Nederlandse Spoorwegen hebben een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van een station, en deze is niet afgeschoten. Wel is het nodig dat er op het traject Zwolle – Leeuwarden vier sprinters per uur gaan rijden. Pas in 2018 of 2019 moet dit bekend worden en dan moet het plan ook nog positief uitvallen. Daarna zal het station mogelijk in 2024 worden geopend.

Ruim zeven jaar geleden bleek uit een onderzoek van de Provincie Overijssel dat een station in Staphorst wel haalbaar zou zijn.

De SGP geeft alle steun voor de realisatie van dit station. "Het Rijk moet voldoende investeren in het regionale openbaar vervoer. Een plaats als Staphorst ligt langs het spoor en verdient een station”, aldus de partij van lijsttrekker Kees van der Staaij, die onlangs een bezoekje bracht aan Staphorst.

Foto: Google Streetview
De locatie waar het oude station vroeger stond
Foto: Google Streetview

Bron: De Stentor