ProRail laat extern onderzoek uitvoeren brandmeldingen Schipholtunnel

ProRail laat diverse externe partijen onderzoek uitvoeren naar de brandmeldingen in de Schipholtunnel. Voor de derde keer op rij is deze week is op last van de brandweer het treinverkeer in de Schipholtunnel enige tijd stilgelegd.

Prorail zegt in hun blog dat zulke incidenten voor reizigers heel vervelend is. "Helaas komt dit de laatste maanden vaker voor. Schiphol is een van de drukste spoorknooppunten van Nederland en moet goed te bereiken zijn per spoor."

Externe experts
ProRail zal samen met de NS een extern onderzoeksbureau en diverse andere partijen, zoals de brandweer, onderzoek doen om precies te weten of er extra maatregelen genomen moeten worden om het aantal meldingen omlaag te krijgen en wat hier het effect op de treindienst kan vormen. ProRail benadrukt dat de veiligheid absoluut bovenaan blijft staan.

Het onderzoek zal zich gaan richten op de huidige procedures, het treinmaterieel, logistieke processen en de tunnel zelf.

Veiligheid tunnel
Net als in andere spoortunnels geldt ook in de zes kilometer lange Schipholtunnel een streng veiligheidsregime. In het geval van een brand- of rookmelding wordt op last van de brandweer het treinverkeer in de tunnel direct stilgelegd, om risico's te vermijden.

Pas als de brandweer de tunnel weer vrij heeft gegeven na inspectie kan het treinverkeer weer op gang komen. Vaak ontstaan er dan situaties met vele vertragingen tot gevolg, welke voor reizigers die via het vliegtuig verder zullen reizen zeer vervelend zijn.

Bron: ProRail