NS StationsLab

Vanaf 4 oktober tot en met 8 oktober opent het allereerste NS StationsLab haar deuren op station Amsterdam Centraal. In een pop-up laboratorium in de poort-vrije Amstelpassage onderzoeken studenten Psychobiologie en Geneeskunde 5 dagen lang de wachtbeleving van treinreizigers, en manieren om het wachten te verzachten.

De NS zelf mag inmiddels zelf wel bekend zijn met wachtbeleving voor reizigers, maar er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de invloed van muziek, kleur en hectiek op de beleving van mensen. De meeste onderzoeken zijn alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving, en dat is zeer beperkt te noemen.

Met het NS StationsLab komt het lab naar de reiziger toe. Terwijl reizigers op de trein wachten, wordt hun beleving in de natuurlijke omgeving van het station gemeten. Met het StationsLab wil NS haar kennis over wachten delen en vergroten.

Wetenschap van wachten onderzoeken

Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit gaat op het station onder leiding van psychobioloog dr. Tonny Mulder een onderzoek uitvoeren naar psychologische en fysiologische processen bij reizigers. De deelnemende reizigers worden blootgesteld aan diverse proefjes. Zo willen de onderzoekers graag weten wat er met de hersenactiviteit en het hart gebeurd als er op een trein wordt gewacht., en hoe deze reageren op de omgeving als het ochtend of middag is.

Partner Weekend van de Wetenschap

Het stationslab is een onderdeel van de Weekend van de Wetenschap. Op woensdag 4 oktober wordt het NS StationsLab geopend door professor Erik Scherder. Hij is één van de ambassadeurs van projectpartner Weekend van de Wetenschap. Tijdens het weekend in de eerste week van oktober zullen er bij tal van musea en universiteiten een backstage-tour worden gehouden

Openingstijden

Reizigers die graag mee willen doen zijn vanaf woensdag 4 oktober tot en met zondag 8 oktober meer dan welkom om op station Amsterdam Centraal. Het StationsLab is te vinden in de Amstelpassage naast Lil' Amsterdam. Het lab is op de genoemde dagen elke dag geopend tussen 10.00 en 19.00 uur.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Datum: wo 4 okt 2017 t/m zo 8 okt 2017