Dag van de Bouw

Tijdens de dag van de bouw op zaterdag 13 juni, zal ProRail enkele bouwplaatsen langs het spoor openstellen voor toeschouwend publiek. Het gaat om de OV Terminal in Arnhem, de nieuwe stationspassage in Eindhoven, de nieuwe fietsenstalling in Deventer, en het stationsgebied in Utrecht.

OV Terminal Station Arnhem

Locatie: Nieuwe stationsstraat 1, Arnhem
Open: 10:00 – 16:00 uur

Vanuit welke windrichting je station Arnhem ook nadert, de nieuwe stationshal geeft steeds meer van zijn fascinerende vormen prijs. In opdracht van ProRail, gemeente Arnhem, NS, provincie Gelderland en ministerie van Infrastructuur en Milieu, bouwen Ballast Nedam en BAM een nieuwe stationshal. Een architectonisch hoogstandje van bureau UNStudio.

De bouwers van het station en het trolleybusplein zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Bezoekers krijgen natuurlijk een lekker kopje koffie of thee en voor de kinderen zijn er ijsjes. Ook kunnen ze lekker los op het luchtkussen en op de foto met niemand anders dan Bob de Bouwer!

Station Eindhoven

Locatie: Stationsplein 22a, Eindhoven
Open: 10:00 – 15:00 uur

Het rijksmonument station Eindhoven opende voor het eerst haar deuren in 1956. In zijn huidige vorm kan het station het verwachte aantal dagelijkse reizigers van 115.000 in 2020 niet meer aan. Daarom is Heijmans begin 2013 gestart met de verbouwing van station Eindhoven.

Het station krijgt nu een nieuwe 34 meter brede passage en de bestaande tunnel wordt verbouwd. In de nieuwe passage komen drie liften, zes roltrappen, zes nieuwe trappartijen en verschillende winkels.

Omdat het bouwterrein tot nu toe nauwelijks voor het publiek zichtbaar is, bieden aannemer Heijmans en ProRail je de unieke kans om alvast een kijkje te nemen op dit bijzondere project.

Fietsenstalling Station Deventer

Locatie: Stationsplein 5, Deventer
Open:  10.00 – 16:00 uur

Het aantal mensen dat met de fiets naar het station komt stijgt explosief. In Deventer bouwde ProRail al in het begin van het jaar 2000 een ondergrondse fietsenstalling, maar die is alweer te klein. Daarom hebben ze gevraagd aan aannemer Hegeman+ om de fietsenstalling te vergroten. De nieuwe stalling moet ruimte bieden voor ongeveer 3.600 fietsen, en moet eind 2015 klaar zijn. Op de Dag van de Bouw is het alvast mogelijk om een uniek kijkje te nemen.

Stationsgebied Utrecht

Locatie: Stadsplateau 1, Utrecht
Open: 10:00 – 16:00 uur

In Utrecht wordt er gebouwd aan een nieuw stationsgebied. De leefbaarheid en veiligheid worden verbeterd. Er komt meer ruimte voor cultuur, ontspanning, een betere bereikbaarheid én het water komt terug in de singel. Tegelijkertijd wordt het gebied een stuk duurzamer; zuinige gebouwen, ruimte voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer én zonnecellen op de nieuwe perronkappen.

Tijdens de Dag van de Bouw zijn in dit gebied verschillende bouwplaatsen geopend. In het Infocentrum in het Stadskantoor zijn de hele dag door presentaties te bewonderen over de verschillende bouwprojecten, experts die van alles vertellen bij de maquette van het station en is er een rondwandeling mogelijk door het gebied. Dit programma is rolstoelvriendelijk. De bouwplaatsen zijn niet geschikt voor minder validen.

Ook geeft aannemer BAM geeft doorlopend rondleidingen op de bouwplaats waar straks de grootste fietsenstalling ter wereld staat (12.500 plaatsen). In kleine groepjes van ongeveer tien mensen word je meegenomen naar de bouwkuip van 125 bij 45 meter. De rondleidingen zijn helaas niet toegankelijk voor kinderen onder de 14 jaar en mindervaliden.

Bron: ProRail

Datum: za 13 jun 2015 t/m za 13 jun 2015