Rondleiding ProRail-kantoor 'De Inktpot'

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september opent ProRail de deuren van haar prachtige, monumentale kantoorgebouw in Utrecht die ook bij het publiek bekend staat als 'De Inktpot'.

De Inktpot is een rijksmonument, gebouwd tussen 1918 en 1921 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen en werd toen nog Hoofdgebouw III genoemd. De NS kocht twee steenfabrieken, een houtbedrijf, drie schepen en een Limburgs bos aan om dit enorme project te voltooien. Met 22 miljoen gemetselde stenen is het het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Het is ontworpen door dr. ir. George Willem van Heukelom, een architect uit de school van Berlage. Veel interieurelementen zijn behouden gebleven, zoals het monumentale trappenhuis en de Art-Deco-klokken in de kantoren. En wist je dat het gebouw ook een grote kolonie beschermde vleermuizen huisvest?

Rondleidingen

Zo’n zestig medewerkers van ProRail geven rondleidingen. Het is alleen mogelijk om met rondleidingen van ongeveer 45 minuten de Inktpot te bezoeken. De eerste begint om 10:00 uur, de laatste start om 16.00 uur.

Nog meer te doen

Tijdens de Open Monumentendag kan je ook de route '175 jaar Utrecht Spoorstad' volgen. 75 Jaar geleden werd namelijk de spoorlijn Amsterdam-Utrecht geopend en reed de allereerste stoomlocomotief Utrecht binnen. Al snel zou Utrecht uitgroeien tot hét spoorwegcentrum van Nederland. De impact daarvan zie je op vele plekken terug. Combineer deze fietsroute met een bezoek aan de gratis expositie ‘Utrecht Spoorstad’ in het Utrechts Archief. Deze route wordt ook onder leiding van een gids aangeboden. Meer informatie kan je vinden op openmonumentendagutrecht.nl.Foto: Arjandb
Het gebouw van ProRail in Utrecht die ook 'De Inktpot' genoemd wordt.
Foto: Arjandb