Station Leeuwarden Achter d Hoven (adh)

Achter de Hoven is een treinstation in Leeuwarden, gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen, nabij de wijk Achter de Hoven. De halte werd geopend op 5 juli 1915, maar op 19 mei 1940 alweer gesloten. Op 3 oktober 1954 is de halte heropend.

Achter de Hoven is geen gewoon station, er staat geen stationsgebouw of abri en ook is er geen kaartautomaat. Het was tot 2007 niet eens opgenomen in de gewone dienstregeling. De trein stopte er in 2006 desalniettemin drie keer per dag.

Hoewel er maar één spoor is zijn er toch twee perrons, en wel met een zogenaamde bajonetligging, wat inhoudt dat de perrons niet recht maar schuin tegenover elkaar liggen. Vaak wordt voor een dergelijke opstelling gekozen vanwege de aanwezigheid van een overweg, wanneer er geen installatie aanwezig is waarmee de overweg kan bepalen of een aankomende trein zal stoppen of niet. De trein stopt dan altijd na de overweg. De perrons van Achter de Hoven liggen relatief ver uit elkaar, met ertussen de overweg met de Julianastraat en een tweede overweg die op het terrein van FrieslandCampina ligt.

De NS wilde in het verleden van de kleine halte af, maar door veel protesten van bedrijven uit de buurt is hier tot op de dag van vandaag van afgezien. Ook na de overname van het traject door de vervoerders Noordned (1999-2005) en Arriva (sinds 2005) bleven er in de spits treinen stoppen.

In juli 2007 werden de Wadlopers op het traject Leeuwarden – Groningen vervangen door lighttrainmaterieel (Spurt); men onderzoekt de mogelijkheid om Achter de Hoven voortaan als volwaardig station in de dienstregeling op te nemen. Doordat de nieuwe treinen sneller optrekken en afremmen dan de Wadlopers, zou een extra stop geen extra tijd hoeven te kosten.

Opmerkelijk is dat anno 2007 niet mogelijk is een kaartje te kopen naar station Achter de Hoven, maar het station wel staat aangegeven op de haltevertrekstaat van de Nederlandse Spoorwegen en de dienstregelingstabel van Arriva. Ook is er OV-chipkaartapparatuur geplaatst bij het station en zijn er ribbeltegels aangelegd om blinden te begeleiden op het station.

Laatste update: 20 mei 2013 om 23:06

Fotogalerij

Er zijn (nog) geen foto's gevonden voor op deze pagina.

Actuele vertrektijden

 De actuele vertrektijden worden geladen...

Locatie & gegevens

Locatiegegevens:

Zonsopgang en -ondergang: