Extra boete van 313 euro voor amokmakers in openbaar vervoer

De vervoersbedrijven spannen zich gezamelijk in om relschoppers civielrechtelijk aanpakken door schade ter plekke te verhalen met een lik-op-stuk boete van minimaal 313 euro. Dit bedrag komt bovenop de boete die de Justitie oplegt voor overlast, geweld en bedreiging in het openbaar vervoer.

Een woordvoerster van Connexxion bevestigt het nieuwe beleid: "Zo willen we de overlast en agressie van raddraaiers in het ov beteugelen in samenwerking met de politie." Zowel Connexxion als Keolis zullen voglende week de lik-op-stuk boete gaan introduceren.

Proef

Al eerder heeft Qbuzz / U-OV in de regio Utrecht al een succesvolle proef gedaan met de ’directe aansprakelijkstelling’, laat directeur Arie van Os van de stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid weten. SODA is de organisatie die de uitvoering bepaald voor rijdend personeel, en de bedragen bij de verantwoordelijke int.

"In Utrechtse sneltrams heeft deze lik op stuk-pilot een sterke vermindering van zware incidenten tot gevolg gehad. De agressie is op sommige plaatsen met wel de helft teruggelopen en de recidive met 30%. Directe aansprakelijkheid werkt aantoonbaar preventief op wangedrag. We willen dit nu in heel Nederland gaan uitrollen", aldus Van Os.

Aanpak

Henri Janssen (bestuurslid FNV Spoor) is van mening dat aanvullende stappen noodzakelijk om personeel in het openbaar vervoer beter te beschermen. "Het gaat om emotionele gebeurtenissen. Maar het mag niet zo zijn dat het toezicht minder wordt. Extra boetes zijn prima, zolang het aantal mensen ook op peil blijft. Juist die fysieke inzet schrikt raddraaiers af om kwaad te doe", vindt hij.

Uit officiele cijfers is gebleken dat het aantal incidenten in het openbaar vervoer nog niet daalt ondaks de genomen maatregelen. Een derde van de medewerkers heeft aangegeven wel eens bedreigd te worden, en een kwart van de reizigers heeft wel eens te maken gehad met een bereiding, beroving of mishandeling, stelt een onderzoekrapport van kenniscentrum CROW, die die deze gegevens verzamelt. Per jaar zijn er ongeveer 2.000 incidenten die strafrechtelijk aangepakt worden.

NS: "Eigen plan"

De NS heeft tegenover De Telegraaf laten weten dat ze hun eigen plannen trekken bij een incident met geweld, bedreiging of agressie. "We steunen onze medewerkers ook altijd in aangiftes bij de politie. We trekken hierin ons eigen plan”, meldt de woordvoerder.

Archieffoto
Archieffoto van veiligheidspersoneel van de NS op Den Haag HS