Thalys verwacht recordjaar met 7,5 miljoen reizigers

Thalys heeft in 2018 een recordjaar geboekt. De internationale lange-afstandsvervoerder verwacht aan het eind van dit jaar 7,5 miljoen reizigers vervoerd te hebben. Tevens zal Thalys zich blijven innoveren. Zo zullen er in 2019 twee nieuwe verbindingen komen en zullen de treinen een nieuw design krijgen.

De Thalys verwacht in 2018 een toename van 5% meer reiziger ten opzichte van begin 2018. Op alle routes zijn er meer reizigers vervoerd dan voorheen. Op de routes naar Nederland is het aantal reizigers zelfs gestegen met 6%. Dit valt te verklaren omdat de Deutsche Bahn sinds oktober ook Thalys tickets verkoopt. Aan het eind van de zomer van dit jaar maakte Thalys ook bekend dat ze een record-zomer achter de rug hadden. Hiermee nam het aantal reizigers al met 6,5% toe.

Nieuwe verbindingen

Het komende jaar zal Thalys de capaciteit in Nederland uitbreiden met 8%. Dit komt door de introductie van twee nieuwe verbindingen. Zo zal de onrendabele verbinding Amsterdam - Lille worden opgeheven, en vanaf april 2019 worden vervangen door Amsterdam - Marne la Vallée (Disneyland). Die trein zal twee keer per dag gaan rijden en ook een tussenstop maken op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. Het is niet de eerste keer dat er een Thalys naar Disneyland rijdt. In 2007 reed deze namelijk voor het laatst, en wordt hiermee dus een nieuw leven ingeblazen.

Ook zal de Thalys in 2019 een zon-Thalys verbinding opzetten. Deze rijdt tussen Brussel Zuid - Bordeaux. Tussen eind juni en eind augustus zal deze trein iedere zaterdag gaan rijden. Een nadeel is wel dat deze trein vroeg vanuit Brussel vertrekt, en dus vanuit Nederland een minder aantrekkelijkere aansluiting heeft.

Vernieuwde treinen

Vanaf de tweede helft van 2019 zal er worden begonnen met het ombouw van de treinstellen naar een compleet nieuw interieur. Deze zullen uiteindelijk gaan zorgen voor 7% extra capaciteit en bieden een verbeterd comfort voor reizigers. Ook zal de trein geschikt worden gemaakt voor het vervoer van fietsen. De modernisering zal tot 2022 gaan plaatsvinden. Al eerder werd de Thalys voorzien van een nieuwe livrei aan de buitenkant.

Foto: Ad Boer
Foto: Ad Boer