CDA wil beheer spoorlijn Maastricht - Eijsden onder bevoegdheid van provincie

De CDA-fractie in het Limburgs Parlement pleit ervoor dat de bevoegdheid over het spoor tussen Maastricht en de grens met België zo snel mogelijk wordt overgedragen aan de provincie Limburg. Op die manier zou de Drielanden-trein van Arriva vanaf december in ieder geval door kunnen rijden tot aan Eijsden.

Momenteel heeft de NS het gezag over dat traject. Vanaf 9 december gaat de grenzen-overschrijdende Arriva-trein rijden. Maar omdat er nog geen overeenstemming is met de Belgische spoorwegen (NMBS) rijdt die trein nog niet door tot Luik maar tot Maastricht.

Sneller akkoord

Volgens statenlid Jeu Titulaer kan met de NMBS veel sneller tot een akkoord worden gekomen als de provincie bevoegd wordt voor het spoor tussen Maastricht en Eijsden-grens. "Want dan zitten nog maar drie partijen om de tafel: de provincie, Arriva en de NMBS". En zo vallen de NS en het Ministerie van Infrastructuur dus af.

Geldkwestie

Titulaer wil nu weten waarom het Ministerie de bevoegdheid over het traject Maastricht-Eijsden niet wil overdragen aan de provincie. "In hoeverre is dit (nog) een geldkwestie", zo vraagt het CDA-statenlid. Naar verwachting zal medio 2019 de trein naar Luik doorrijden, zodat er daadwerkelijk sprake zal zijn van een Drielandentrein. Inmiddels zijn de proefritten van en naar Duitsland ook al gaande.

Foto; T Houdijk
Foto: T Houdijk